23948sdkhjf

Ikea satsar på socialt entreprenörskap

Ikea satsar på socialt entreprenörskap. Nu är det dags för ytterligare en lansering av handgjorda produkter i begränsad upplaga, denna gång från Indien.
− Det är otroligt inspirerande att jobba med detta projekt och kvinnorna i Indien eftersom alla insatser går direkt till de människor som behöver det mest. De kan hjälpa oss och vi kan hjälpa dem. För mig är det ett väldigt fint projekt, säger Maria Vinka , designer hos Ikea of Sweden.

Kollektionen, som börjar säljas nu lagom till julhandeln, finns på varuhusen i Älmhult och i Malmö. De handgjorda produkterna är framtagna i samarbete mellan möbeljätten och två sociala entreprenörer i Indien - Industree Producer Transform och Swaayam Kala.

Också i Sverige

Ikea driver i dag fyra olika samarbetsprojekt med sociala entreprenörer i världen – däribland i Indien, Thailand och Sverige. Målsättningen med arbetet är att stödja sociala entreprenörer genom att ge dem tillgång till den globala marknaden och utveckla deras affärsverksamhet. Det ger dem i sin tur möjlighet att fortsätta fokusera på att bygga upp sina lokala samhällen.

– Främsta anledningen till att vi valt att utveckla och stödja socialt hållbart entreprenörskap är för att vi ser att vi kan bidra både med affärskunskap och en marknadsplats. Sociala entreprenörer gör viktiga insatser för det lokala samhället. Arbetet har hitintills varit en framgång för alla parter och de handgjorda kollektionerna blir en extra krydda till vårt övriga sortimentet, säger Åsa Skogström Feldt , business leader Ikea of Sweden.

Fler nästa år

Förutom den senaste indiska kollektionen har ytterligare två släppts under året på varuhusen i Älmhult och i Malmö. Gemensamt för dem är att det handlar om handgjorda produkter, som produceras i begränsad upplaga och att de snabbt har sålt slut.

Under nästa år lanseras ytterligare tre kollektioner och då finns planer på att göra dem tillgängliga på fler varuhus.

Ikeas samarbeten:

I dagsläget samarbetar Ikea med:

Swaayam Kala (betyder självtillit på sanskrit): ett kooperativ i Indien av kvinnor som vill vara aktiva i den sociala, ekonomiska och politiska processen i sin närmiljö. Kooperativet är resultatet av ett unikt samarbete mellan FN:s utvecklingsprogram UNDP och Ikea Foundation. Målet är att stärka kvinnorna, ge dem en inkomst och en röst samt bygga en bra grund för deras familjer och deras framtid.

Industree Producer Transform : ett hantverksbaserat socialt företag i Indien som är specialiserat på produktion av föremål till hemmet. Här arbetar man framförallt med naturfibrer, virkade spetsar och hemtextilier. Produkterna i den här begränsade upplagan är exklusivt framställda i naturmaterial som bananblad och vattenhyacint. Industree Producer Transform drivs med målet att öka intäkterna för lokala hantverksgrupper genom att erbjuda utbildning, finansiering och marknader.

Doi Tung Development Project i Thailand: har framförallt utvecklat och producerat de två föregående Ikea-kollektionerna. Doi Tung Development Project startades med syftet att göra bybefolkningen i Chiang Rai självförsörjande och fria från opiumhandeln. Traditionellt hantverk och hållbara skördar har varit i fokus med målsättningen att återuppliva de förlorade skogarna och förbättra sjukvård och utbildning i samhället. Hantverksdelen av verksamheten sysselsätter 300 personer. Genom att arbeta med IWAY, de krav som Ikea ställer på alla underleverantörer kring miljö och arbetsvillkor, har Doi Tung Development Project nu ett vattenreningsverk som tar hand om vattnet som används i produktionsprocessen. På detta sätt bevaras den omgivande miljön och dess naturresurser.

Yalla trappan : ett arbetsintegrerad socialt företag. Den drivs av den ideella föreningen Yalla Trappan. Verksamheten är organiserad som ett arbetskooperativ i Rosengård i Malmö. Yalla trappan har bland annat sytt huvuddukar till personalen på Ikea men även väskor, förkläden och kuddar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066