Candyking siktar på 5-procentig tillväxt
Efter ett par år av effektivisering och centralisering, lägger nu Karamellkungen/Candyking in tillväxtväxeln. – Målet är att vi ska växa med fem procent per år, säger vd David von Laskowski.
Förutom att ge kapital till expansion ser David von Laskowski börsintroduktionen som en kvalitetsstämpel:
– Vi noterar oss i Stockholm, alltså på den marknad där vi har hela 97 procents varumärkeskännedom. Att vi är börsintroducerade underlättar diskussionen med nya kunder.
Tillväxten ska komma genom att sälja mer på befintliga marknader och hos befintliga kunder, som i dag i första hand finns inom dagligvaruhandeln. Där arbetar Candyking med en shop-in-shop-lösning där bolagets medarbetare ute på fältet sköter all hantering.
– Plockgodissegmentet är en av dagligvarubutikernas lönsammaste kategorier och det enda butikerna behöver göra är att ta betalt, resten sköter vi, säger David von Laskowski.
Fler koncept säljer mer
Att få fler befintliga kunder att använda fler än ett av Candykings koncept är ett annat sätt att växa. Plockgodis av traditionellt svenskt snitt är det största, men här finns till exempel också lyxchoklad och Parrot´s med natursnacks.
– Bara sexton procent av de butiker vi jobbar med har mer än ett av våra koncept, säger David von Laskowski.
Nya länder och uppköp
Att komma in i nya länder ligger också i framtidsplanerna.
– Vårt lager i södra Polen ligger optimalt placerat för att kunna leverera till de flesta nya länder som står högst upp på vår ”önskelista”. Investeringskostnaderna för att öppna upp dessa nya marknader skulle vara väldigt små, säger David von Laskowski.
Candyking har tidigare genomfört förvärv av konkurrenter och fler kan det bli framöver.
– Det kan handla om ”pick-and-mix”-aktörer på marknader som vi inte har idag, företag som vi redan har relationer med eftersom de redan idag köper godis från oss, säger David von Laskowski.
Godis på bio
Dagligvaruhandeln är Candykings huvudsakliga säljkanal. Men i Finland, Danmark och Storbritannien säljer man också på biografer och nöjesfält. Här ser David von Laskowski motsvarande möjligheter att växa i andra länder.
Sedan i maj i år finns man med sitt plockgodis också på Ikeas varuhus runt om i Europa.
Candyking har två egna flaggskeppsbutiker, på centralstationen i Stockholm och i Åre, båda under varumärket Candyking . De är ett sätt inte i första hand att driva försäljning, utan att komma slutkunden inpå livet, lära sig mer om köpbeteendet och testa nyheter.
– Vi kan visst tänka oss att öppna ytterligare några sådana butiker, men då handlar det bara om någon enstaka per land, just för att lära känna slutkunden, säger David von Laskowski.
Candyking-fakta:
Startades 1984 som godisförsäljning i ett tombolastånd utanför en stormarknad i Alby av Christer Forsman.
Nettoomsättning 2012(2011), miljoner kronor: 1 748, 0 (1 774,9)
Rörelseresultat 2012 (2011), miljoner kronor: 52,9 (84,0)
Underliggande rörelseresultat 2012 (2011), miljoner kronor: 90,4 (93,1)
Säljer lösviktsgodis i Sverige, (huvudmarknad, med Coop Sverige som bolagets största kund) Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Irland , Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern. Bolaget säljer även på export till andra marknader runt om i Europa.
Ingen egen tillverkning
Huvudägare: riskkapitalfonderna Accent och Eqt. Efter börsintroduktionen beräknas deras innehav uppgå till cirka hälften och de nya aktieägarna beräknas stå för den resterande delen (ca 49 procent) .