Finns det hopp för externcentrumen?
Vid ett frukostmöte på fredagsmorgonen presenterade fastighetsutvecklingsföretaget Optimal rapporten Externhandeln, ute i kylan eller inne i andra andningen?
Det står klart att kunder behöver något särskilt som lockar dem att spendera.
Rapportens fyra huvudslutsatser är:
1. Att även sekundära handelsplatser, alltså de som inte är "bäst" kan vara lönsamma - om man vidtar rätt åtgärder.
2. Nu krävs flexibla lösningar. Att hyra ut jätteytor på långa kontrakt är ingen säker affär. Fler inser behov av flexibilitet.
3. Design blir viktigare. Handelsplatsen ska vara rationell, flexibel, kundnyttig och trevlig.
4. De traditionella externhandelsbranscherna elektronik, vitvaror, möbler och sport har problem. Nu gäller det att tänka på andra verksamheter som kan funka i externläge. Varför inte zoobutik med veterinär?
Optimals Susanne Broman Kjulsten berättade om Optimals projekt Depot Mantorp. Det erkänt trista gamla Mobilia håller på att omskapas till en energifylld handelsplats. 40 000 nya kvadratmeter planeras.
- Namnbytet, ny skylt och en julpyntad byggkran har gett ny energi och skapat ett surr kring handelsplatsen, berättar hon.
Därefter vidtog en livlig diskussion kring hur externområden ska göras så flexibla och intressanta att de drar publik även i framtiden.
En synpunkt som kom fram var att det inte bara är fastighetsägare som ska erbjuda flexibilitet. Många hyresgäster är så kära i sina utarbetade koncept och format att de inte vill anpassa sig efter lokala förutsättningar.
- Handlare kommer att behöva se över sina strategier och det är viktigt att föra dialog, säger Optimals vd Kenneth Christensen till Dagens Handel.
[video width="352" height="288" mp4="http://www.dagenshandel.se/wp-content/uploads/2013/12/MOV007_2.mp4"][/video]