23948sdkhjf

Bra försäljning i oktober

Bra försäljning hos optiker, i möbelbutiker och apotek lyfte detaljhandelns omsättningssiffror i oktober. Totalt ökade försäljningen med 3,3 procent.
Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 3,3 procent mellan oktober 2012 och oktober 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 3,7 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 3,0 procent.

Försäljningsvolymen ökade med 3,8 procent. Det visar Detaljhandelsindex från HUI research och SCB.

"Oktober månad visade på en betydligt starkare detaljhandelsutveckling än vad vi sett under stora delar av året, detta gäller både dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln. Flera av de kapitaltunga branscher som fått stå tillbaka en tid då konsumenterna varit avvaktande i sina köp visar nu starka utvecklingstal. De mer väderberoende branscherna inom sällanköpsvaruhandeln, exempelvis skohandeln, har däremot ännu inte tagit fart på grund av det varma vädret under hösten." skriver HUI i en kommentar.

Hittills i år har omsättningen i detaljhandeln ökat 1,7 procent.

"Detaljhandeln står nu inför årets viktigaste försäljningsperiod och den starka utvecklingen i oktober talar för att det kan bli en bra avslutning på året. Konsumentförtroendet är stabilt inför julen, räntan är fortsatt låg och hushållen har ett högt sparande. Dessutom har många branscher relativt svaga jämförelsetal att mäta sig mot, vilket ger goda förutsättningar för att året som helhet landar på HUI:s helårsprognos om 2 procent."

DHI Oktober bransch för bransch , löpande priser

Dagligvaruhandel: 3,7 %

Apotekshandel: 4,2 %

Klädhandel: 2,3 %

Skohandel: - 2,8 %

Möbelhandel: 8,6 %

Heminredningshandel: 3,6 %

Elektronikhandel: - 0,3 %

Järn- och bygghandel: 1,2 %

Färghandel: - 7,8 %

Bok- och pappershandel: - 9,1 %

Guldsmedshandel: -6,3 %

Sport- och fritidshandel: 4,0 %

Optikhandel: 11,0 %

Leksakshandel: -0,1 %

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094