23948sdkhjf

Cervera och Kjell och company till salu

Hemtex och Inkclub blir kvar men Kjell och company och Cervera kan komma att avyttras när Ica gruppen rensar bland portföljbolagen.
Beslutet att avyttra Forma books har redan tagits av Ica gruppens styrelse. Försäljningen till Massolit media med köpeskillingen 19 miljoner kronor kommer att påverka Ica gruppens resultat med - 100 miljoner kronor för fjärde kvartalet.

Ica gruppens styrelse har utvärderat de fem portföljbolag som bolaget äger vid sidan av Ica-verksamheterna. Det innebär att tidningsförlaget Forma och butikskedjorna Kjell och company och Cervera kan komma att avyttras. Däremot bedöms butikskedjan Hemtex och nätbutiken Inkclub ha förutsättningar att bidra till kärnverksamheten. Därmed behåller man dessa med oförändrat ägande.

Nya finansiella mål

Utvärderingen av portföljbolagen är en följd av att Ica gruppen har sett över de finansiella målen. Man har beslutat att målet är bland annat fortsätta växa snabbare än marknaden, att höja rörelsemarginalen från 3,5 till 4 procent, samt att ha en avkastning på sysselsatt kapital om 9 procent.

– Vi har tydligt fokus på fortsatt tillväxt med god lönsamhet. Ett starkt kassaflöde och sund kapitalstruktur skapar utrymme för framtida utdelningar och investeringar, säger Ica Gruppens vd Per Strömberg .

Forma och Cervera hade en samlad nettoomsättning om ca 1,1 miljarder kronor under den tolvmånadersperiod som slutade 30 september 2013. Det motsvarar
ca 1 procent av Ica gruppens totala nettoomsättning. Kjell och company är ett joint venture och redovisas enligt kapitalandelsmetoden, vilket innebär att bolagets nettoomsättning inte konsolideras i Ica gruppens räkenskaper.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078