23948sdkhjf

Sättningar stänger varuhus

K-rautas varuhus i Partille utanför Göteborg har hållit stängt i drygt en vecka på grund av sättningsskador. Fastighetsägaren hävdar att stängningen är onödig och det är oklart vad som kan göras åt sprickorna.
K-rauta i Partille har stängt sedan 16 november på grund av sättningar i byggnaden. Vad som måste göras för att varuhuset ska våga öppna igen är inte klart och det råder delade meningar om det alls borde ha stängt.
Kunderna möter en skylt där det står att varuhuset är stängt på grund av osäkra markförhållanden. Varuhuset kommer att hålla stängt åtminstone fram till 2 december.

– Det beror på att vi inte har fått garantier från fastighetsägaren att det är en okej lokal och att det inte är klart vilka åtgärder som ska göras innan vi kan kontakta Arbetsmiljöverket, säger K-rautas marknadschef Carolina Åhs till Göteborgsposten.

Enligt fastighetsförvaltaren Newsec borde inte varuhuset ha stängt överhuvudtaget.

– Vi och fastighetsägaren anser att byggnaden är brukbar. Än har vi ingen långsiktig lösning, det är fastighetsägaren tillsammans med experter som gör den bedömningen, säger Niklas Alm , kommunikationschef på Newsec.

Partille kommun har samma bekymmer med lera som i stort sett hela Göteborgsområdet. Tekniken för att säkra byggnationer är att påla ner till berggrunden.

– Ramarna på huset är pålade men det var jättestora ytor där med asfalterad mark tidigare. Då lade man en jättestor epoxyskiva som en kaka ovanpå. Det har inte hållit så bra, säger Mikael Hultqvist , byggnadsinspektör hos Partille kommun.

Enligt honom gjordes en stor geoteknisk utredning med stabilitetsförbättrande åtgärder i området innan varuhuset byggdes.

K-rauta avvaktar besked de närmaste dagarna från fastighetsägaren om vilka långsiktiga åtgärder som ska vidtas.

– Det är inte bra för försäljningen. Vi är glada att vi i alla fall har ett annat varuhus i regionen som vi kan hänvisa till, säger Carolina Åhs.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063