23948sdkhjf

KF säljer sju handelsplatser

KF Fastigheter säljer sju stora handelsplatser, bland dem Bromma Blocks i Stockholm, Jägersro i Malmö och Bäckebol i Göteborg. Prislapp: 3,9 miljarder kronor.
KF:s stora fastighetsaffär innebär en försäljning av sju handelsplatser med en sammanlagd yta på cirka 205 000 kvadratmeter: Bromma Blocks och Arninge i Stockholm, Jägersro i Malmö, Bäckebol i Göteborg, Boländerna i Uppsala, Tuna Park i Eskilstuna och Weibullsholm i Landskrona.

Köpare är Starwood Capital Group, ett globalt privat investmentbolag, som därmed gör sin första investering i Norden. Köpeskillingen uppgår till 3,9 miljarder svenska kronor.

Vill fokusera på Coop

Försäljningen beskrivs som ett stort och viktigt steg i KF:s strategi att renodla verksamheten till dagligvarukedjan Coop och därtill relaterade verksamheter.

– Vi är mycket nöjda med att denna affär som vi jobbat med en tid nu är i hamn. Starwood är en stark och kompetent köpare av tillgångar i detaljhandeln, som har de resurser som krävs för att fortsätta att utveckla handelsplatserna. Affären är ett viktigt led i vår strategi att fokusera på Coop och ta oss an den tuffa konkurrensen på dagligvarumarknaden på ett ännu bättre sätt. Vi frigör kapital för Coops fortsatta utvecklingsresa, säger Johnny Capor , tf vd och koncernchef för KF och Coopf

Starwood är ett privat, USA-baserat företag med fokus på den globala fastighetsmarknaden. Företaget har för närvarande tillgångar för 29 miljarder amerikanska dollar.

Flera nya Coopbutiker

Som tidigare aviserats kommer ett nytt bolag, Coop Sverige AB, att vara verksamt från den 1 januari 2014. Genom det nya bolaget vill ledningen skapa en effektiv styrning av Coop i hela landet, samtidigt som de lokala konsumentföreningarna behåller butiksägande och drift. Coop Sverige AB får ansvaret för bland annat affärsutveckling, sortiment, varumärkesfrågor och marknadskommunikation för hela Coop.

Ett tätare samarbete med tydlig kravställning och gemensam styrning är tänkt att möjliggöra stordriftsfördelar och ökad konkurrenskraft. Konsumentföreningarnas butiksdrift jämställs med den centralt ägda butiksdriften i Coop butiker och stormarknader AB.

– Vi intensifierar arbetet med nyetablering av butiker, utveckling av befintliga butiker och avveckling av olönsamma butiker. Under detta år har vi hittills nyetablerat sex butiker och totalrenoverat 13 butiker, avslutar Johnny Capor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08