Så gör du med de ogiltiga sedlarna
Att de gamla 50- och 1000-kronorssedlarna upphör att gälla vid årsskiftet, har de anställda i butik bra reda på. Men vad som gäller därefter, är man inte lika klar över.
Däremot är man inte lika informerad om vad man ska göra av sedlarna när de blivit ogiltiga. Tre av tio är osäkra på detta.
Tns Sifo har i höst på uppdrag av Riksbanken gjort en undersökning för att ta reda på vilken kännedom butiksanställda har om indragningen av sedlarna.
Av alla tillfrågade kände 91 procent inom butik till indragningen. Kännedomen har ökat markant. När motsvarande undersökning genomfördes i februari låg kännedomen bland butiksanställda på 21 procent.
Vad händer sen?
I samma undersökning ställdes också frågan: ”Om du i din yrkesroll får en av dessa sedlar av en kund efter den 31 december, vad gör du då med sedeln?”. Svaren går här isär och 29 procent vet inte vad som gäller.
-Eftersom en stor del av indragningen av de äldre sedlarna äger rum i handeln är det glädjande att dessa grupper har god kännedom om indragningen i stort, säger Christina Wejshammar, enhetschef på Riksbanken. Samtidigt är det mycket viktigt att de vet vad de ska göra med sedlarna efter den 31 december.
Riksbanken har, med hjälp av totalt 50 000 klistermärken och informationsblad, informerat handeln om indragningen av de äldre 50- och 1000-kronorssedlarna utan folieband. Kommunikationsinsatser har även gjorts via branschföreningarna Svensk Handel, Visita samt Butikerna.
Så hanterar du de gamla 50- och 1 000-kronorssedlarna utan folieband
Till och med den 31 december 2013:
Ta emot sedlarna som vanligt eftersom de är giltiga till och med den 31 december 2013.
Efter den 31 december 2013 och fram till och med den 28 februari 2014:
Ta inte emot sedlarna, utan hänvisa kunden till en bank
Efter den 28 februari 2014:
Ta inte emot sedlarna utan hänvisa kunden till Riksbanken som kan lösa in de ogiltiga sedlarna
mot en avgift.
Information och blankett för inlösen av ogiltiga sedlar finns på www.riksbank.se