23948sdkhjf

Engel lämnar med säljtapp

Björn Borg tappade både i försäljning och resultat under senaste kvartalet. - Den svaga utvecklingen är vi självklart inte nöjda med, men ser samtidigt att det finns faktorer som talar för möjligheter till en stabilare utveckling framåt, säger avgående vd Arthur Engel.
Under perioden juli-september minskade koncernen sin nettoomsättning med 4 procent till 159,8 (166,8) miljoner kronor. Exklusive valutaeffekter minskade omsättningen med 3 procent. Rörelseresultatet uppgick till 23,6 (35,2) miljoner kronor. Resultat efter skatt uppgick till 15,5 (25,1) miljoner kronor.

Vd Arthur Engel förklarar nedgången i omsättningen som beroende på Holland, men lyfter fram det faktum att den egna grossistverksamheten haft en positiv utveckling.

Styrelsen beslöt under samma period att avveckla verksamheten i Kina och den holländska distributören ansökte i september om rekonstruktion av butiksverksamheten. Här är arbetet i full gång och planen är en väsentlig minskning av butiksnätet, som idag är 24 Björn Borg-butiker i Holland. Samtidigt är den holländske distributörens grossistverksamhet lönsam, och det är också den som ger merparten av omsättningen i landet.

Hittills i år har koncernens nettoomsättning minskat med 3 procent till 399,0 (412,8) miljoner kronor. Exklusive valutaeffekter minskade omsättningen med 1 procent. Rörelseresultatet uppgick till 33,7 (54,7) miljoner kronor. Resultat efter skatt uppgick till 24,9 (35,3) miljoner kronor.

Egna butiker ökar

I en kommentar till bokslutet säger Arthur Engel:

– Vi noterar under kvartalet en viss nedgång i omsättningen, som är hänförlig till de minskade inköpen från Holland. Resultattappet kommer från försämringen i Holland samt kostnader för marknadsföringsinsatser och för verksamheten i Kina som vi nu avvecklar.

Det som talar för möjligheter kring en bättre utveckling framöver, är bland annat att omsättningen i Björn Borgs egen detaljhandel under senaste kvartalet ökat med 11 procent i jämförbara enheter.

I och med den här rapporten lämnar Arthur Engel positionen som vd i Björn Borg. Vice vd Henrik Fischer tar över som tillförordnad. Arthur Engel tar tillfället i akt och tacka för tiden som varit: "Jag vill därmed tacka aktieägare, styrelse, medarbetare, distributörer, kunder och alla andra som jag arbetet med under dessa år, för ett gott samarbete och för förmånen att få leda Björn Borg."
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11