23948sdkhjf

Julhandeln - bransch för bransch

Mat och kläder bli vinnarna i julhandeln, enligt HUI:s prognos. Elektronikhandeln blir den bransch som backar.
Totalt beräknas detaljhandeln i löpande priser öka med 1,5 procent i december, enligt HUI:s julhandelsprognos.

Dagligvaruhandeln tar det mesta av kakan, med en förväntad ökning på 2,5 procent. Mat ligger i svenskarnas fokus och sedan en tid tillbaka utvecklas livsmedelshandeln och restaurangsektorn parallellt positivt.

Klädhandeln blir den andra vinnaren, med en prognosticerad tillväxt på lika mycket som livsmedelshandeln: 2,5 procent. En svag början på året, beroende på många reor och brist på modenyheter, förväntas ha bidragit till ett uppdämt köpbehov som nu i julhandeln kan tillfredsställas.

Nollan för sporten

Förra årets stora julvinnare var sport- och fritidshandeln som hade en ökning på hela 21,3 procent. Så blir det inte i år, när bedömarna väntar sig en nolltillväxt. HUI research konstaterar att nyckeln till att branschen ska säljöka nu i december ligger mer i snöfallet än i konjunkturen. Med hänsyn tagit till de kraftiga tillväxten förra året, parat med ökad konkurrens och prispress, gör att prognosen landar på nollan.

Elektronikhandeln backar

Elektronikhandeln är den enda bransch som bedöms backa i jul, med 3 procent. Flera kedjor har gått i konkurs, marginalerna är pressade och helårsutvecklingen hittills ligger på minus 5,2 procent. Bedömarna tror inte att julhandeln kan rädda detta. Nya produkter kan visserligen göra att kunderna vill uppgradera sig, och säljvolymerna därmed öka. Men eftersom prispressen är kraftigt kommer det inte att kunna rädda försäljningen i löpande priser, tror HUI.

Detaljhandelns omsättningsutveckling i december , prognosen för 2013. Utfallet 2012 inom parentes.

Löpande priser, procent

Klädhandeln: 2,5 (-3,7)

Skohandeln: 0,0 (7,2)

Möbelhandeln: 1,5 (-1,8)

Heminredningshandeln: 1,5 (-4,9)

Elektronikhandeln: -3,0 (-13,9)

Järn- och bygghandeln: 1,5 (-6,3)

Bokhandeln: 1,5 (-8,1)

Guldsmedshandeln: 1,0 (1,6)

Sport- och fritidshandeln: 0,0 (21,3)

Leksakshandeln: 1,0 (-2,6)

Källa HUI, SCB

Läs också: Rekord i julhandeln igen
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094