Trelleborgarna handlar inte hemma
Handelsindex för Trelleborg har krympt snabbt de senaste åren. Trelleborgarna lägger hälften av sina shoppingpengar i grannkommunernas köpcentrum och stadskärnor.
– Det är ingen katastrof på något sätt, men det är siffror som vi ska ta på allvar, säger Göran Höckert , näringspolitisk chef på Fastighetsägarna syd i en intervju i Trelleborgs Allehanda i dag.
Fastighetsägarna syd tar varje år tempen på cityhandeln i 13 sydsvenska orter. I Trelleborg är utvecklingen tydlig: omsättningen minskar både när det gäller sällanköpshandel och dagligvaror. För den senare kategorin handlar det om tio miljoner kronor mindre jämfört med under 2009. Sällanköpshandeln visar upp ett ännu större tapp: 30 miljoner kronor på fyra år. 2012 låg omsättningen för sällanköpshandeln på 366 miljoner.
– Man kan se att granneffekten märks av i Trelleborg, liksom i många andra städer. Eftersom det inte är så långt till Malmö, som ökat sin omsättning på sällanköpsvaror med 3,4 procent, försvinner en del kunder dit, säger Göran Höckert.
Han ser tre anledningar till att kunderna, och deras pengar, lämnar kommunen. Stora köpcentrum som Emporia, e-handel och andra kommuner som rustar. Han tycker att man ska se konkurrensen som möjligheter i stället för hot.
– Vårt budskap är att man måste samverka i ännu större utsträckning. Kommunen, fastighetsägarna och handlarna måste bli duktigare på att samordna sina insatser. Då kan man stoppa blodflödet, säger han.
För att centrumhandeln i Trelleborg ska börja vinna andelar igen tror Göran Höckert att det är viktigt att alla handlare i city känner sig delaktiga och därmed att de har ett gemensamt ansvar. Gentemot kunderna menar han att det är viktigt att skapa uppmärksamhet.
– Man måste lära sig att fira saker, en ny butik eller nya parkeringsplatser. Det är viktigt att peka på positiva händelser, säger han.
Försäljningsindex, sällanköpshandel
Trelleborg 51
Malmö 130
Ystad 126
Landskrona 46
Kristianstad 123
Helsingborg 148
Ängelholm 84