23948sdkhjf

Stilindex: Svag septemberförsäljning

Den ihållande sommaren gav som väntat svag sko-och klädförsäljning i september enligt senaste siffror från Svensk Handel stil
Försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 5,6 procent jämfört med samma månad förra året. Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning med 5,7 procent. Sett till utvecklingen hittills i år, januari-september, har försäljningen av kläder minskat med 0,8 procent. Skoförsäljningen har minskat med 3,6 procent.
– En svag inledning, en negativ kalendereffekt på drygt två procent och en stark jämförelsemånad gjorde som väntat att försäljningen blev svag, säger Mikael Sandström ordförande för Svensk Handel Stil, i ett pressmeddelande.

Han förklarar att den varma hösten har gjort att försäljningen av vare sig skor eller kläder kommit igång ordentligt. Den svaga inledningen på månaden kompenserades något av en stark avslutning, men inte tillräckligt.
–Lägg därtill en ökning för kläder förra året i september på nästan fem procent så är utvecklingen ganska väntad, vilket vi förutskickade i vår prognos förra månaden, säger han.
Mikael Sandström spår dock en ökning i oktober.
–Den månaden har i tre år varit mycket svag framförallt för kläder. Dessutom bör man alltid lägga ihop september och oktober för att få en rättvisande bild av höstförsäljningen, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078