23948sdkhjf

Mer regelkrångel för handlarna

Landets handlare tycker att regelbördan ökar för företagare, visar en ny undersökning.
Svensk Handel har frågat nästan 500 av sina medlemsföretag om hur de upplever att regelbördan har förändrats de senaste fem åren. Mer än hälften, 56 procent, av företagen inom handeln tycker att regelbördan har ökat. Arbetsrätt, skatteregler och livsmedelslagstiftningen ställer till störst bekymmer för företagen.

Endast fyra procent upplever att den har minskat.

På branschnivå är det dagligvaruhandlarna som är mest kritiska, 72 procent upplever att regelbördan har ökat. Livsmedelslagstiftningen som bland annat reglerar egenkontroll, märkning och spårbarhet, upplevs som mycket resurskrävande. 80 procent av dagligvaruhandlarna upplever att livsmedelslagstiftningen i hög, eller mycket hög grad förbrukar företagets resurser.

– Det går åt fel håll. Företagare inom handeln har butiker och försäljning att sköta, men tvingas istället ägna allt mer tid åt att läsa paragrafer och fylla i blanketter. Det är dags för politiker på alla nivåer att omsätta de fagra orden om minskad regelbörda i praktisk handling, säger Martina Elfgren Lilja , näringsrättslig chef på Svensk Handel.

I Rapporten "Värsta reglerna" presenterar Svensk Handel utöver kartläggningen även 24 förslag som kan minska regelbördan för företagen.

– Det går att minska regelkrånglet. Till att börja med borde politikerna införa ett regeltak med principen "en regel in – en regel ut", säger Martina Elfgren Lilja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063