Digitalt bibliotek och biogas lyfter Kista galleria
Att ta om hand matavfallet och göra det till biogas, har blivit en lönsam affär för Kista galleria. Nu satsar gallerian vidare, på ett hypermodernt digitalt, bibliotek.
Tillsammans med Stockholms stad satsar man nu på ett digitalt bibliotek i Kista. Biblioteket är planerat att öppna i augusti 2014.
Det handlar om 2 400 kvadratmeter med traditionella böcker kombinerat med den senaste digitala teknologin. Här kommer besökarna att få tillgång till datorer och läsplattor och också kunna sitta ner i ett café.
Den totala investeringskostnaden kommer att uppgå till 10 miljoner euro.
Matavfall blir bussbränsle
Hållbarheten är en annan fokusfråga för köpcentrumbolaget. Tillsammans med kommunen och Stockholm Vatten arbetar man i ett projekt för matåtervinning från gallerians högfrekventerade food court.
Matavfallet blir till biogas. Idag ger gallerians biogas bränsle till 12 000 busskilometer - varie månad.
– Det digitala biblioteket och avfallsåtervinningen är bara två exempel på vårt starka engagemang för att skapa mervärde - finansiellt, socialt och miljömässigt - till våra anläggningar, säger Citycons vd Marcel Kokkeel .
Matavfallskvarnen i Kista Galleria är marknadens största. Nu är anläggningen färdigtestad och utvärderad och Citycon ser så många vinster i detta så att man nu planerar att utveckla systemet till hela gallerian – samt till de övriga gallerior man driver i Sverige.
600 kilo mat per dag blir biogas
Under en dag besöker 6 000 människor någon av de 20 restaurangerna i Kista Gallerias food court. Ungefär 600 kilo mat slängs där varje dag, vilket motsvarar omkring en deciliter per person. Tidigare tömdes och hämtades tio 660-literstunnor med avfall sex dagar i veckan för bränning, oavsett om de var fulla eller inte. Det motsvarar en volym om 36 000 liter mjölk.
Citycon har investerat närmare 1 miljon kronor i avfallskvarnssystemet . Det har visat sig vara en lönsam investering, som inte bara givet stora miljövinster utan har också visat sig som ett plusresultat ekonomiskt.
Tack vare matavfallskvarnen separeras de slängda matresterna till mat, fett och vatten, där mat och fett blir till biogas. En gång per månad körs de fulla tankarna med utvunnet avfall antingen till Henriksdals Reningsverk eller Syvab i Södertälje för biogasproduktion.