23948sdkhjf

Sval augusti för kläder och skor

Försäljningen av både kläder och skor backade i augusti. Brist på reavaror, kan vara förklaringen.


Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 1,8 procent jämfört med samma månad förra året.

Skobutikerna minskade också och landade på ett minskning i försäljningen med 3,2 procent.

Sammantaget är utvecklingen hittills i år, januari-augusti, inget som får kassalådorna att klirra hos handlarna. Klädförsäljningen visar återigen en negativ utveckling med 0,1 procent. Skoförsäljningen minskade med 3,2 procent.

Brist på reavaror

– Augusti fortsätter sin kräftgång. Förr var den fylld av reavaror men i takt med att branschen anpassar sina inköp till efterfrågan minskar slutrean i omfattning. Dessutom får allt färre tillbaka på skatten i slutet av sommaren. Höstförsäljningen har också, på grund av den kvardröjande sommaren, inte kommit igång på allvar, konstaterar Svensk Handel Stils ordförande Mikael Sandström .

Han vågar sig också på en prognos för september:

– Om vi ser till september finns det en del som pekar på en svagare försäljning. Dels var september förra året en av de få starka månaderna med en uppgång på fem procent för kläder och 2 procent för skor. VI har också en lördag mindre i år, fyra mot fjolårets fem. Värmen hittills under månaden har heller inte hjälp till.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062