23948sdkhjf

Brödföretaget som satsar fossilfritt

Familjeföretaget Leksands Knäckebröds bageri är nu helt fritt från fossil energi. All energi som används till bakning, varmvatten och uppvärmning av lokalerna är nu till hundra procent förnybar från vattenkraft, vind och biobränsle.
- Vi har investerat i värmeåtervinning under väldigt lång tid och har nu nått målet. Nu är vi helt självförsörjande när det gäller att värma upp bageri och varmvatten, säger vd Peter Joon .

Redan i början av 1950-talet började företaget att ta tillvara värmen ur ugnarna för att värma lokalerna.

- Farfar satte in den första värmeväxlaren 1952 och Linje 6 fick sin installerad så sent som i våras, berättar Peter Joon.

Han konstaterar att det tagit många år att komma till dagens hållbara energiupplägg där alla sex bakugnarna har värmeväxlare som återvinner överskottsvärmen och effektivt värmer upp lokaler och tappvarmvattnet.

- Det är endast när vi stänger över julhelgerna, några av årets kallaste dagar, som vi behöver komplettera med extra värme från bioenergi. Själva bakugnarna värms med enbart vatten- och vindkraft, levererad av lokala Dalakraft. Det här betyder att vi bakar upp emot 8 000 ton knäckebröd per år med enbart förnyelsebar energi, förklarar Peter Joon.

Snåltänk och egen teknik

Från början handlade det om ekonomi.

- Men i botten ligger även vårt stora teknikintresse och i företagskulturen ingår att arbeta för ett hållbarare företag. Vi lägger alltid in energiförbrukningen i kalkylen när vi bygger nytt och räknar på den totala livscykelkostnaden, säger Peter Joon.

Att bygga dyrare visat sig bli billigare i längden.

- Vi tjänar snart in merkostnaden, bland annat genom billigare energi. Vi brukar kalla det för ekonomiskt snålhetstänk.

Nu är det dags för nästa energimål.

- Vi vill så klart förbättra återvinningen ytterligare genom att på sikt byta ut några av de gamla värmeväxlarna så att vi når hundra procent återvinning oavsett väderlek när bageriet står still kring jul och nyår, säger Peter Joon.


Peter Joon och Rune Joon vid en av bakugnarna som levererar överskottsvärmen som tas om hand av värmeväxlarna.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064