23948sdkhjf

"Apoteket AB agerar oetiskt"

I augusti tog Apoteket AB över driften från en franchisetagare i Malmö. Nu visar det sig att franchisetagaren saknar rättskydd i sin försäkring.
- Jag blev mycket förvånad. Jag utgick från att vi hade ett normalt rättskydd. Nu när vi driver en rättsprocess mot Apoteket, saknar vi ekonomiska medel och måste försöka hitta pengar på privat håll. I praktiken är man rättslös, säger en representant för franchisetagaren FarmaciFamiljen Malmö AB enligt ett pressmeddelande från Sveriges franchisetagare.

- Att Apoteket, som är statligt ägt, upphandlar en försäkring utan rättskydd är antingen bevis på oetiskt agerande eller bevis på uppenbar oprofessionalism. När franchisegivaren levererar i stort sätt alla tjänster, är det inte långt ifrån tanken att Apoteket agerat i eget intresse – kommenterar Robert Dimmlich , vd för Sveriges Franchisetagare.

Franchisetagarna inom Apoteket är tvingade att använda Apotekets ekonomiavdelning som bokföringsbyrå, av Apoteket tillhandahållna IT-system samt knutna till en försäkringslösning som upphandlats av Apoteket.

- Detta är i sig inte helt ovanligt inom en franchiserelation, men Apoteket har misslyckats att leverera sina åtagande och vägrar att ta konsekvenserna, kommenterar Robert Dimmlich.

Apoteket tillbakavisar kritiken om ohållbara franchiseavtal.

- Franchisetagarna följer det mönster vi ser hos oss själva, vissa år är helt enkelt tuffare än andra. Och flera av franchisetagarna är nya och har hållit på i knappt ett år, säger Apotekets kommunikationsdirektör Eva Fernvall och fortsätter:

- Sedan är också apoteksverksamhet en hårt reglerad verksamhet. 80 procent av försäljningen kommer från läkemedel, där staten har fastställt priserna och marginalerna är låga.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063