23948sdkhjf

Oriflame vässar sig

Med kortare ledtider, effektivare kataloger och synergier för globala inköp ska Oriflame öka sin försäljning och bli effektivare. Samtidigt minskar behovet av personal.
- Oriflames företagskultur är en av våra viktigaste tillgångar. Efter det senaste decenniets internationella expansion måste vi nu anpassa våra arbetsprocesser inom vissa områden för att nå vår fulla potential, säger säger Magnus Brännström , vd och koncernchef för Oriflame Cosmetics.

I mitten på augusti presenterade kosmetikföretaget Oriflame sina siffror för andra kvartalet, som visade att både omsättning och vinst fallit.

Omsättningen i lokal valuta minskade med 1 procent och omsättningen i euro minskade med 4 procent till 359,7 miljoner euro (373,6). Rörelseresultatet stannade på 34,5 miljoner euro (43,2).

Nu berättar Oriflame vilka åtgärder som ska genomföras under 2013 och inledningen av 2014: korta ledtiderna, öka katalogernas effektivitet, stärka säljkampanjer, trimma backoffice-funktioner och hitta synergier för globala indirekta inköp. Allt mot bakgrund av åtgärder för ökad försäljning.

- Dessa initiativ kommer att göra Oriflame till en mer flexibel, entreprenöriell och professionell organisation, vilket ger oss bättre förutsättningar att möta marknadens krav – och i förlängningen öka försäljningen, säger Magnus Brännström.

Fler gemensamma funktioner

En av åtgärderna blir att effektivisera inköpen. Processerna för indirekta inköp globaliseras.
Oriflame har redan en global inköpsorganisation med fokus främst på direkta inköp, relaterade till kostnad för sålda varor och internationella konferenser. Genom att ytterligare globalisera inköpen avseende indirekta inköp (resande, kontor, extern support och marknadsföring), kan Oriflame minska de totala kostnaderna utan att påverka den pågående verksamheten.

De gemensamma, globala servicefunktionerna kommer att bli fler, på samma sätt som man idag arbetar med it, finans och delar av hr.

De årliga kostnadsbesparingarna beräknas uppgå till 15 till 20 miljoner euro, med en gradvis positiv effekt från och med fjärde kvartalet 2013. Samtidigt väntas åtgärderna leda till övertalighet i Stockholm, Warszawa och Prag, liksom flytt och standardisering av back-office-funktioner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063