23948sdkhjf

Minskad tillgång på obeskattade cigaretter

Marknaden för obeskattade cigaretter minskar, men konsumenterna är fortsatt positiva till att köpa, enligt en rapport från HUI research. Samverkande myndighetsisatser har minskat utbudet av illegala cigaretter.
HUI Research har i en ny undersökning beräknat storleken på marknaden för obeskattade cigaretter i Sverige. Resultatet visar att marknaden för obeskattade cigaretter har minskat. Samtidigt är attityderna fortsatt öppna - mer än varannan vuxen rökare anser att det är acceptabelt att köpa billiga cigaretter. Rapporten åskådliggör även hur en ökad samverkan mellan polis och myndigheter mycket framgångsrikt kan minska förekomsten av illegal tobak på lokal nivå, skriver HUI research i ett pressemddelande.

Några slutsatser ur rapporten:
1. Den totala andelen cigaretter som konsumeras i Sverige utan att svensk skatt betalats har minskat från 14,5 procent till 13,4 procent.

2. Mer än varannan vuxen rökare anser att det är acceptabelt att köpa billiga cigaretter för under 40 kronor.

3. Det noteras stora geografiska skillnader - Malmö är i topp med högst andel obeskattade cigaretter och Luleå ligger längst ner på listan.
Den kraftigaste minskningen av obeskattade cigaretter noteras i Gävle, från 38 procent till 7 procent. Även i Uppsala, Uddevalla, Varberg och Karlskrona har förekomsten minskat markant och andelen har sjunkit med 9, 18, 13 respektive 15 procentenheter
Andelen av obeskattade cigaretter har ökat mest i Lund och Södertälje, med omkring 12 respektive 7 procentenheter

- Vår rapport visar att den totala konsumtionen av obeskattade cigaretter har minskat, däremot rör det sig fortfarande om stora skillnader i landet och det finns flera kommuner där - i motsats till Gävle- förekomsten av obeskattade cigaretter ökat i årets mätningar, säger Elin Gabrielsson , HUI research.

Undersökningen är gjord på uppdrag av Svenska Tobaksleverantörsföreningen och PMI.

Illegalt minskar
De obeskattade cigaretterna delas in i tre kategorier; tax-free cigaretter för privat bruk men även de som säljs vidare olagligt utan att skatt har betalats, piratkopierade cigarretter samt så kallade illicit whites-cigaretter, cigarettmärken som ofta säljs till lägre priser än lagliga produkter eftersom svensk skatt inte har betalats.
Utmärkande i årets undersökning är att marknaden för illicit whites-cigaretter minskat kraftigt från 3,3 procent till 0,8 procent av den totala marknaden, den lägsta nivån sedan mätningarna påbörjades 2009. Endast 46 av de 350 butiker som besöktes sålde cigarettpaket för under 40 kronor, i jämförelse med 103 av 314 butiker 2012.

Framgångsrikt arbete
Gävle, som i 2012 års undersökning hade landets högsta förekomst av obeskattade cigaretter, har minskat den totala andelen med hela 30,7 procentenheter, från cirka 38 procent 2012 till drygt 7 procent i år. Detta är ett resultat av ett samarbete mellan berörda myndigheter, där polisen, tullen, Skatteverket och kommunen drivit frågan och arbetat aktivt med att bekämpa problemet.
– Det framgångsrika arbete som gjorts i Gävle visar att gemensamma insatser mellan myndigheter kan minska den illegala försäljningen av cigaretter. Att storleken på den obeskattade marknaden för cigaretter uppgår till hela 13,4 procent av den totala marknaden är fortfarande skrämmande högt och det krävs krafttag för att komma till rätta med problemet, säger Martina Elfgren Lilja , VD Tobaksleverantörsföreningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078