23948sdkhjf

Apoteket AB tar tillbaka franchiseapotek

Apoteket Fasanen i Malmö som i två år drivits av en franchisetagare, tas nu tillbaka av Apoteket AB. Lönsamheten har inte varit tillfredställande enligt franchisegivaren, men franchisetagaren köper inte den beskrivningen.
Sydsvenska Dagbladet skriver i dag om turerna kring Apoteket Fasanen. På torsdagen satt en skylt uppe att apoteket var stängt för inventering, men i själva verket pågick ett personalmöte i lokalen.

Stängningen beror på att franchisetagaren sagts upp. Apoteket AB ska ta över i egen regi.
Under hela torsdagsförmiddagen pågick ett känsloladdat personalmöte innanför apoteket Fasanens stängda dörrar skriver tidningen.

Mötet leddes av Calvin Andersson och Ingmarie Hjalmars, försäljnings- respektive regionansvarig inom Apoteket AB.

De meddelade tolv anställda att franchiseavtalet sagts upp, men att personalen erbjuds tjänster på andra håll inom Apoteket AB.

– Det här är ett sätt att skrämma iväg en påstridig franchisetagare som gjort sig hörd – och skrämma andra franchisetagare till lydnad, sade en manlig anställd till Sydsvenska Dagbladet.

När Apoteket AB för tre år sedan bestämde sig för att ändra driftsformerna för femtio apotek var Fasanen vid Värnhemstorget i Malmö ett av de första som lades ut på en privat entreprenör.

Gabriella Lundberg sedan två år varit ansvarig franchisetagare. Verksamheten har skötts i enlighet med ett detaljerat avtal med Apoteket AB.

Eftersom Fasanen har ett strategiskt läge som jourapotek, beläget mindre än tvåhundra meter från vårdcentralen Granen, bedömde franchisetagaren vinstmöjligheterna som goda.

Men månad för månad har Apoteket Fasanen fått besked från Apoteket AB, som sköter all bokföring, att verksamheten gått med förlust.

Gabriella Lundberg har klagat över att hon inte fått full insyn i sin egen bokföring och har ifrågasatt förlustsiffrorna, som fortsatt även efter det att personalstyrkan skurits ner.

Uppsägningen av hennes kontrakt kom bara någon dag efter det att hon bestämt sig för att föra tvisten med Apoteket AB vidare till skiljedomstol.

– Apoteket AB har sagt upp avtalet genom att påstå att hon saknar soliditet, säger advokat Anders Fernlund, som företräder Gabriella Lundberg i skiljedomsförfarandet.

– Men Apoteket AB borde ha fört över tre till fem miljoner kronor i vinster till Gabriella Lundberg. Vi kräver de pengarna tillbaka. Och kräver dessutom skadestånd till följd av den felaktiga uppsägningen, säger Fernlund.

Apotekets kommunikationschef Eva Fernvall beklagar för sin del uppsägningen:

– Fasanen har inte klarat sina åtaganden. Vi har försökt hitta lösningar, men kom inte överens. Det beklagar vi djupt.

Apoteket AB söker nu Läkemedelsverkets tillstånd för att snarast möjligt öppna apoteket Fasanen i egen regi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062