23948sdkhjf

Nu ökar begagnathandeln igen

Den privata begagnathandeln ökade med 2 procent under årets andra kvartal. Semestersporter och sommarträning bidrar till att folk söker sig till andra-hands-marknaden.
- Den gör att man för en billig peng kan prova sig fram till vilken träningsform som passar en bäst, säger Martin Frey , vd på Blocket.

Begagnatbarometern har nu för fjärde gången tagits fram av Hui Research och Blocket.

Begagnathandelns ökning kan sättas i relation till detaljhandeln som ökade med närmare 5 procent under årets andra kvartal.

Andrahandsmarknaden visar återigen positiva tillväxttal, vilket till viss del återspeglar en starkare nyförsäljning i detaljhandeln.

Mode och träning

Våren har drivit tillväxten i några branscher. Detta kvartal är det sport och fritid som haft starkast utveckling inom begagnathandeln med en ökning på 10,4 procent. Kläder och skor var också efterfrågat, vilket gav en ökning med 9,8 procent jämfört med fjolårets andra kvartal.

- Handeln med kläder och skor har länge haft en stark utveckling på andrahandsmarknaden, nu kan vi även se att svenska folket lägger in en högre växel på begagnathandel av sport-, tränings- och fritidsprylar, säger Martin Frey och fortsätter:

- Nu i augusti är det många som återupptar träningen efter semesteruppehåll. Då är det smart för både miljön och plånboken att handla träningsredskap av varandra.

Nyförsäljning driver begagnat

Detaljhandelns försäljning spås visa starkare siffror under hösten och drivs framför allt av en minskning av antalet varsel och en ökad optimism bland hushållen. Eftersom nyförsäljningen driver begagnathandeln inom många kategorier förväntas även andrahandsmarknaden ha god tillväxt under kommande kvartal. Till hösten är det många som rensar sina förråd vilket också kan stärka utvecklingen i begagnathandeln.

- Våren har drivit försäljningen både av nyförsäljning och begagnatvaror. Konsumentens vårkänslor och shoppingsug har äntligen fått fart under framförallt maj månad. Då flera av de indikatorer som påverkar detaljhandeln mest fortsätter att gå åt rätt håll gör att det finns starka förutsättningar för ytterligare fortsatt tillväxt, säger Lena Larsson , vd Hui Research.

4 000 i förrådet

I Begagnatbarometern för andra kvartalet 2013 presenteras en Tns Sifo-undersökning kring vilka träningsprylar svenska folket har i sin ägo och hur de används.

Bland annat visar resultatet att 81 procent av svenskarna har träningsprylar som de inte har använt det senaste halvåret. Snittvärdet av dessa uppskattas till närmare 4 000 kronor. De flesta, (28 procent), köper träningsredskap för att förbättra sin kondition, följt av rehabilitering (23 procent), gå ner i vikt (19 procent) och bygga muskler (16 procent).

.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064