23948sdkhjf

Ingen uppgång än för bygg och järn

Bygg- och järnhandelns försäljning var oförändrad i andra kvartalet i år jämfört med samma period 2012. Hittills i år har omsättningen i branschen minskat med 4 procent.
- 2012 blev ett förlorat år och 2013 ser inte ut att bli så mycket bättre. Flera ”tror” på en ökad försäljning andra halvåret men personligen ”tror” jag i så fall bara på marginella förbättringar, säger Bygg & Järnhandlarnas vd Ulf S. Gustafsson.

Bygg- och järnhandeln har haft två tuffa år. Branschen är kapitaltunga och har påverkats av lågkonjunkturen. Konsumenterna drar in på dessa typer av varor, som ofta kräver lite större investeringar. Dessutom styrs branschen även i viss mån av omsättningshastigheten på bostadsmarknaden som varit något lägre under det gångna året. Enligt SEBs boprisindex har konsumenterna för närvarande en positiv syn på bostadsmarknaden men återhämtningen efter lågkonjunkturen är långdragen, vilket bromsar omsättningen och därmed även bygg- och järnhandeln.

Maten går bra

Bygg- och järnhandelns siffror ska ses mot en bakgrund av hela detaljhandeln, där dagligvaruhandeln haft en bra start på året med en tillväxt om 2,5 procent. Denna tillväxt drivs delvis av en prisökning i branschen men också av en tilltagande hälsotrend och ett allt större matintresse hos konsumenterna.

Inom sällanköpsvaruhandeln har utvecklingen varit splittrad. Några av branscherna har haft det tufft ett bra tag, andra börjar nu se ljusglimtar och en förbättrad tillväxt efter en tid med negativa siffror, samtidigt som några delbranscher har gått bra genomgående under hela den senaste lågkonjunkturen i Sverige.

”Bara marginella förbättringar”

HUI Research har i tidigare bedömningar prognosticerat att vändningen för detaljhandeln skulle påbörjas under 2013. Men det är fortsatt relativt trögt inom sällanköpsvaruhandeln och första halvåret förväntas få en försiktig tillväxt. Hösten kommer troligen att leverera starkare tillväxttal då jämförelsetalen är svaga. Prognosen för sällanköpsvaruhandeln ligger följaktligen kvar på 1,5 procent för helåret 2013.

Ulf S. Gustafsson säger att låg omsättningshastighet på bostadmarknaden, lågkonjunkturen, händelser i omvärlden, dåligt vårväder och andra orsaker självklart har betydelse.

- Men vi skall inte heller glömma att konkurrensen ökat under hela 2000-talet. Många nyetableringar har skett och det tillsammans med omvärldsfaktorerna gör att vi nu tvingas uppleva en tröghet i försäljningen, säger han.

Måste bygga mer

Bygg- och järnhandlarna hoppas nu att privatkonsumenternas förtroende för utvecklingen blir mer positiv och att man åter börjar investera i till- och ombyggnader av villor, fritidshus och lägenheter.

- Samtidigt måste nybyggnation av villor och flerfamiljsbostäder öka. I dagsläget är tillväxten extremt låg vilket skapar bostadsbrist, sysselsättningsproblem i byggsektorn och naturligtvis sämre försäljning för materialleverantörerna, säger Ulf S. Gustafsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063