23948sdkhjf

Sjuhärads lanthandlare ser ljust på framtiden

Nya siffror visar att fyra av tio lanthandlare riskerar nedläggning inom fem år. Men i Sjuhärad ser många lanthandlare ändå positivt på framtiden.
P4 Sjuhärad har tagit upp lanthandelsdöden.

Enligt en undersökning från Hela Sverige ska leva riskerar fyra av tio lanthandlare runtom i landet nedläggning inom fem år. Urbaniseringen är orsaken, säger organisationens ordförande Åse Blombäck till Radio Sjuhärad. När allt fler jobbar i städerna, trots att de bor på landet, är det lätt att man handlar efter jobbet i de större och många gånger billigare butikerna som finns på jobborten.

- Att allt fler handlare lägger ner är en trend. Men en lanthandlare är så mycket mer än en livsmedelsdistributör och man tar ofta ett väldigt stort socialt ansvar i bygden, säger hon.

Lanthandeln en knutpunkt
Lanthandlaren är ofta en mångsysslare som inte bara säljer dagligvaror utan också är ortens nav för post, spel och bank.

Åse Blombäck lyfter fram att lanthandlarna också många gånger står för turistinformation och annan service.

– Den här servicen är något man erbjuder men som man inte får betalt för, säger Åse Blombäck.

En väl fungerande lanthandel är ofta en centralpunkt i bygden och en nedläggningen får snöbollseffekter.

Sjuhäradshandlare positiva
Även i Sjuhärad har många lanthandlare tvingats lägga ner, men många av lanthandlarna i regionen ser ändå positivt på framtiden.

På flera håll har nedlagda lanthandelsbutiker återöppnats, berättar radion. En av dem är Tempo i Töllsjö. Butiken lades ner för två år sedan men kunde ifjol tack vare Töllsjöbornas engagemang åter dra igång, denna gång som ett kooperativ med ortsborna som medlemmar.

- När man var av med butiken i ett helt år så märktes det att man saknade butik i en sådan här bygd, säger Stefan Hederdahl , en av de drivande krafterna bakom kooperativet.

Han lyfter fram fördelarna med tidsvinster och att det går snabbt att ta sig till affären om man glömt att köpa något.

– Man behöver inte planera köpen lika mycket, säger han till Radio Sjuhärad.

Stefan Hederdahl tror också det är viktigt med en affär i bygden för att hålla uppe huspriser och för att ha en attraktiv bygd.

Hänger på kunderna
Ilian Ilief
som driver butiken i Töllsjö anser att det är viktigt med en butik, dels för att slippa åka långa sträckor men också socialt. Han anser att kunderna bär det största ansvaret i om lanthandlarna ska finnas kvar eller inte.

– Man får vara rädd om sin lanthandel och handla där, säger han till radion.

Storhandlar i lanthandeln

Även på Hajoms Kooperativa söder om Kinna ser man en positiv försäljningstrend. Butikschef Emelie Erdtman tror att mycket av framgången beror på att människor idag prioriterar sin fritid och umgänge med familjen. Då ser de också värdet i att ha en butik nära hem.

- Jag tror det är viktigt för att vi ska hinna umgås i den här allt mer stressade världen. Då är det ju underbart att man inte behöver köra så långt, säger hon och tillägger att bygdens kunder har förstått att de måste handla i butiken för att den ska kunna leva kvar:qq Och då handlar det inte om ett mjölkpaket, utan människor som storhandlar. Vi har lojala kunder, och det är vi väldigt tacksamma för.

Rävlanda utan butik
Men många småorter förlorar ändå sin butik. Rävlanda är en av dem. Orten blev av med sin butik för bara några veckor sedan, berättar radion.

– Det är naturligtvis ett väldigt avbräck. Närmsta butik ligger nu i Bollebygd cirka sex kilometer härifrån, så då blir det problem särskilt för äldre som ska handla som kanske måste åka buss. En del har rullator så det blir väldigt besvärligt för dem att ta sig fram och tillbaka, säger Rävlandabon Gunnar Nilsson till Radio Sjuhärad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093