23948sdkhjf

Systembolaget anmäler Citygross

Nu har de första av Citygross matkassekunder fått vin hemelevererat tillsammans med sin matkasse. Samtidigt polisanmäler Systembolaget matvarukedjan.
- I avvaktan på en tydligare lagstiftning väljer vi att polisanmäla City Gross och företaget Winefinder eftersom vi inte kan se hur den här typen av försäljning av alkohol i Sverige skulle kunna vara laglig, säger Cecilia Schelin Seidegård , Systembolagets styrelseordförande.

Carola Grahn , ansvarig mat och vin hos Bergendahls Food, ger svar på tal:

- Vi känner trygghet i vårt upplägg, vi gör det här för att kunna hjälpa våra kunder att kombinera mat och kvalitetsvin.

City Gross välkomnar en granskning och är övertygad om att deras satsning på vin följer svensk lag.

- City Gross varken säljer, lagrar eller agerar mellanhand för leveranser av vin. Den hanteringen står vår danska partner nätvinhandelsföretaget Winefinder för. Vi vet att många av våra kunder vill kombinera mat och kvalitetsvin och ser det här som ett bra sätt att göra det enklare för dem, säger Carola Grahn.

Otydligt med vin i e-butik

Systembolaget anser att alkohollagen är problematiskt otydlig, vilket också bekräftas av en ny statlig utredning.

- Med dagens otydliga lagstiftning passar kommersiella aktörer på att flytta fram sina positioner, utan hänsyn till folkhälsan. Det kan inte ha varit lagstiftarens avsikt att tillåta den här typen av verksamhet när rätten till privatimport infördes, säger Cecilia Schelin Seidegård.

I den statliga utredningen framkommer att den kommersiella e-handeln med alkoholdrycker till svenska konsumenter ökar. En ny undersökning från Hui research visar att om inget görs kan e-handeln stå för så mycket som 30 procent av alkoholförsörjningen om tio år, trots att Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol i Sverige. Inte bara antalet alkoholbutiker på nätet utan också marknadsföringen av alkohol ökar.

Att slå vakt om folkhälsan

- Det är nu oerhört viktigt att regering och riksdag tydliggör vem som har rätt att sälja alkohol i Sverige och vem som inte har det, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger och fortsätter:

- De kommersiella företag som väljer att sälja alkohol till svenska konsumenter gör det bara för att öka sin egen vinst – utan att respektera politiska beslut och svenskarnas vilja att bevara Systembolagets ensamrätt att sälja alkohol. Riksdag och regering har gett Systembolaget i uppdrag att sköta all försäljning av alkohol, för att slå vakt om folkhälsan. Detta gör att frågan måste hanteras skyndsamt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079