23948sdkhjf

Handeln ökade i maj

Maj blev en bra försäljningsmånad i handeln. Optik- och guldsmedshandeln ökade mest.
Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 3,4 procent mellan maj 2012 och maj 2013. Dagligvaruhandeln ökade med 4,0 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,9 procent. Det visar Detaljhandelsindex från HUI research och SCB.

Bäst gick det för optikhandeln som ökade med 10,5 procent i löpande priser, följt av guldsmedshandeln med 7,4 procent ökning. Även för sko-, kläd- samt sport- och fritidshandeln blev maj bra med ökningar på mellan 4,1 och 5,5 procent.

Färghandeln tappade 5,9 procent och elektronikhandeln 2,5 procent i löpande priser.

– Maj har präglats av sol och försommarvärme vilket gynnat flera branscher inom sällanköpsvaruhandeln. Bäst gick det för optikhandeln som ökade med 10,5 procent. Både kläd- och skohandeln, två väderberoende branscher, visar på bra tillväxttal i maj, vilket är välbehövligt då branscherna har haft en svag start på året. Likaså fick sporthandeln medvind av en varm och solig månad och ökade med 4,3 procent. Möbelhandeln har inlett året med försiktigt positiva tillväxttal och fick ännu mer fart i maj då branschen ökade med hela 4,7 procent, skriver HUI i en kommentar.
– Majs utfall förstärkte tillväxten hittills i år som nu ligger på 1,5 procent. Tillväxten ligger i linje med HUI Researchs helårsprognos på 2 procent, men är fortfarande en relativt svag utveckling för detaljhandeln historiskt sett. Bedömningen är att försäljningen kommer att öka försiktigt under hösten då några av de indikatorer som påverkar detaljhandelns utveckling går åt rätt håll; konsumentförtroendet ligger fortsatt på positiva nivåer och antalet varsel ligger på normala nivåer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078