23948sdkhjf

Detaljhandelsindex pekar uppåt

Detaljhandeln gick bättre under april än under katastrofmånaden mars. Sällanköpshandeln ökade med 4,1 procent jämfört med april 2012. Detta enligt Detaljhandelsindex från HUI research och SCB.
Försäljningsvolymen ökade med 2,0 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Dagligvaruhandeln ökade med 0,5 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 2,5 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade.

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 1,4 procent mellan april 2012 och april 2013. Dagligvaruhandeln minskade med 1,8 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 4,1 procent.

Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 0,1 procent mellan mars 2013 och april 2013. Under den senaste tremånadersperioden (februari-april) ökade försäljningsvolymen med 0,8 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod (november-januari).

HUI research noterar att den påskeffekt som gynnade dagligvaruhandeln i mars månad istället gynnade sällanköpsvaruhandeln i april.
De skriver att dagligvaruhandeln stod mot tuffa jämförelsetal och backade med 1,8 procent i april, medan sällanköpsvaruhandeln fick medvind och ökade med 4,1 procent.

I april kom våren. Detta syns särskilt tydligt i kläd- och skohandeln som båda ökade sin försäljning i april. Klädhandeln ökade med 7,4 procent och skohandeln med starka 22,3 procent.
Sporthandeln, som tidigare månader visat på starka tillväxttal men som i mars också visade upp dystra siffror, hade återigen en stark tillväxt i april.

Hittills i år har tillväxten ökat med drygt 1 procent, vilket indikerar att det kan bli ytterligare ett svagt år för detaljhandeln.

HUI research förutspår att helåret 2013 sannolikt kommer att visa på försiktiga tillväxttal. De tror dock att resterande delen av året kommer att gå något bättre än inledningen då de indikatorer som påverkar detaljhandeln i stor utsträckning fortsätter att gå åt rätt håll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063