23948sdkhjf

Servicehandlare vill stoppa illegal tobak

Med bland annat skattemärkt tobak, fasta priser och tätare kontroller vill landet servicehandlare stoppa den illegala tobaken i landet.
Svensk servicehandel och Fast food arrangerade i veckan tillsammans med Folkpartiet arrangerade en hearing i riksdagen om problemen med den illegala tobak som strömmar in i landet. Mellan 2009 och 2011 gick staten miste om en halv miljard kronor på grund av luckor i lagstiftningen och obefintliga kontrollsystem.

På mötet presenterades bland annat fyra konkreta förslag på åtgärder:

Att införa skattemärkning på tobak i samband med införandet av EMCS-systemet. Att besluta om fast pris vid försäljning av tobak. Hårdare sanktioner och tätare kontroller ute i handeln samt hårdare straff på brott kopplade till tobak.

– En allt för passiv hållning från regeringens håll har gjort att framförallt fyra samhällsproblem har blivit allt större de senaste åren, sa Svensk servicehandel & Fast foods vd Bengt Hedlund .

– De fyra problemen är butiksdöd på grund av illojal konkurrens, tobakspolitiken fungerar inte, utebliven skatt på flera miljarder varje år och att pengarna finansierar grövre brott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078