23948sdkhjf

Norge tynger Ica

”Kjempesmell”. Så kommenterar norsk fackpress Ica Norges rörelseresultat på -439 miljoner svenska kronor i första kvartalet.
Ica har det tungt i Norge. Ica Norges nettoomsättning under första kvartalet uppgick till 4 138 miljoner kronor (5 017), en minskning med 17,5 procent. I lokal valuta minskade omsättningen med 15,8 procent. Minskningen beror främst på avyttringen av de norska Ica Maxibutikerna. Justerat för dessa sålda butiker minskade nettoomsättningen med 2,3 procent i lokal valuta.

Rörelseresultatet uppgick till -439 miljoner kronor (-118). Kvartalet har belastats med 187 miljoner kronor i engångskostnader i samband med inköps- och distributionsarbetet med Norgesgruppen. Därutöver beror det lägre resultatet främst på lägre försäljning och lägre marginaler.

Norska Dagligvarehandelen kommenterar norska Icas första kvartal med rubriken ”Kjempesmell”.

Lägre försäljning i jämförbara butiker

Icas ledning ger resultatet i första kvartalet en bakgrund av en svag norsk dagligvarumarknad, med hård konkurrens och sjunkande priser. Butiksförsäljningen i de norska Ica- och Rimi-butikerna minskade med 4,6 procent i jämförbara butiker, negativt påverkad av en kalendereffekt om cirka fyra procent på grund av färre försäljningsdagar.

Ica Norges nettoomsättning sjönk främst som en effekt av lägre försäljning i jämförbara butiker, konstaterar ledningen.

Norska konkurrensverket sätter stopp

I januari tecknade Ica Norge och Norgesgruppen ett samarbetsavtal kring inköp och logistik. Men i april beslutade det norska Konkurransetilsynet att tillfälligt stoppa samarbetet i avvaktan på att myndigheten fattar sitt slutliga beslut. Stoppet sträcker sig initialt fram till den 30 september.

Ica Norge har beslutat att överklaga beslutet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063