23948sdkhjf

Lyft säkerhetsfrågorna till ledningsnivå

Det är stort fokus på sortiment, marknadsföring och försäljning just nu i handeln. Och det är helt naturligt, det är tre viktiga parametrar för att snurr på omsättningen i detaljhandeln. Men det får inte innebära att man tappar fokus på andra viktiga områden, som exempelvis säkerhetsarbetet.


Att säkerheten är viktig, för såväl medarbetare, kunder som hela företaget, är nog alla överens om. Men ändå blir dessa frågor ofta styvmoderligt behandlade. De större företagen och kedjorna har anställda säkerhetschefer, men så fort man kommer ner lite i storlek på företag så sköts det så viktiga säkerhetsarbetet som en bisyssla av någon med flera andra viktiga uppgifter.

Det finns specialiserade företag som har stor kompetens på säkerhetsområdet och som kan erbjuda de flesta tjänster till handelns aktörer. Men de har ofta svårt att nå fram till beslutsfattarna i företagens ledningar som inte har insett att säkerhet inte är något som bara kostar pengar utan att det här också finns effektiviseringar och besparingar att göra.

Säkerhetsfrågorna befinner sig just nu på samma nivå som logistikarbetet för ett tjugotal år sedan. Logistik var då något som sköttes av ”gubbarna på lagret” och som sällan dryftades i direktionsrummen. Men nu inser alla i detaljhandeln att en modern och effektiv logistik är nödvändig och självklar för att klara sig i den hårda konkurrensen.

När alla nu har insett vikten av logistikarbetet, är det hög tid att ta nästa steg för att stärka sig i det tuffa kokurrensläget. Nu handlar det om säkerheten.

Det finns eldsjälar i säkerhetsbranschen, som brinner för att utveckla säkerhetsarbetet i handeln. Många av dem har positioner ute i detaljhandeln, medan andra finns hos säkerhetsföretagen. Och det sker ett fantastiskt utvecklingsarbete på många håll, av säkerhetsmodeller, nya tekniker och olika former av samverkan. En av fördelarna med säkerhet är att det knappast är en konkurrensfråga inom detaljhandeln, här har alla att vinna på samverkan.

Det är hög tid att lyfta säkerhetsfrågorna i företagsledningarna och ge dem den dignitet som de är värda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088