23948sdkhjf

Fler handlare positiva till mobila betalningar

Handelsbarometern för april ger en blandad bild. Handlarna är avvaktande, men ändå tror en knapp majoritet på att försäljningen i den egna butiken kommer att öka fram till sommaren. Samtidigt ökar öppenheten för mobila betalningar.
– Intresset för mobilbetalning ökar och handlarna tror på en snabb utveckling de närmaste åren. Vi står inför ett teknikskifte för betalningar som jag tror kommer gynna både kunderna och butikerna, säger Bengt Nilerval l, ansvarig för betalfrågor på Svensk Handel.

I Handelsbarometern för april säger åtta av tio handlare att de är intresserade av nya tekniska betalningslösningar, som att ge kunden möjlighet att betala med sin smarta telefon.

Det innebär att intresset hos handlarna för mobila betalningar har ökat. När samma fråga ställdes i Handelsbarometern i december 2011 var bara drygt 6 av tio handlare intresserade.

Majoriteten av handlarna känner ännu inte av någon efterfrågan från kunderna av att kunna betala med mobilen.

Dagligvaruhandeln i framkant

Det är inom dagligvaruhandeln som intresset för mobila betalningar är som störst och det efterfrågetryck som finns ändå finns hos kunderna, finns i huvudsak här.

De flesta av handlarna tror att möjligheten att betala med mobilen kommer att finnas i butikerna inom tre år. Ökad säkerhet och minskad hantering av kontanter är det som handlarna lyfter fram som största fördelar med de nya mobila lösningarna.

Fler tror på ökat försäljning

I april månads Handelsbarometer ligger handlarnas framtidstro kvar på ungefär samma nivå som i mars.

Ändå räknar nu faktiskt hälften av handlarna (51 procent) med att försäljning i den egna butiken kommer att öka under de kommande tre månaderna. Det är en ökning från föregående mätning där den andelen låg på 44 procent. Sällanköpsvaruhandlarna är mest optimistiska och de har ökat sina framtidsförväntningar ordentligt.

– När hushållen börjar se ljusare på framtiden finns det skäl att vara optimistisk. Handeln är i stort behov av en återhämtning och det är glädjande att en majoritet av handlarna åter tror att försäljningen i den egna butiken kommer att öka, säger Yvonne Ingman , vice vd på Svensk Handel.

Det är nu också något fler handlare som tror att de kommer att anställa i den egna butiken än vid föregående mätning. Men majoriteten tror fortfarande att antalet anställda kommer att vara oförändrat - både i den egna butiken och i detaljhandeln i stort.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064