23948sdkhjf

Åhléns satsar mer hållbart

Åhléns lanserar en ny strategi där hållbarhet är det absoluta riktmärket. Varje varuhus har nu en hållbarhetsambassadör. - Vi har börjat göra miljögranskningar hos våra leverantörer, säger Anita Falkenek, hållbarhetschef på Åhléns.
Åhléns har kommit med sin hållbarhetsrapport för 2012 och lanserar samtidigt en ny strategi, där man beskriver hållbarheten som den ”gröna tråden”.

Under förra året ökade Åhléns hållbara sortiment ”Bra val” till 4,4 procent av den totala försäljningen. Motsvarande andel var 3,4 procent 2011.

Målet är att vara uppe på 10 procent 2015. Bra Val-sortimentet utökas löpande och nu finns fler hållbara produkter inom områden som trämöbler, papper, ekologisk bomull och återvunnen polyester.

Bär hem återvunnet

Miljöhänsyn är också taget för den plats- och papperspåsar som kunderna tar med sig hem. Så återvinns nu till exempel den genomskinliga transport- och förpackningsplasten från varuhus i köpcentrum och gallerior till nya Åhlénsbärkassar.

I varuhusen pågår arbetet att minska energiförbrukningen. Sedan 2009 har den gått ner med 15 procent.

Varje varuhus har nu en hållbarhetsambassadör, som utbildats för att driva hållbarhetsarbetet på varuhuset och kunna svara på frågor från kunderna.

Etiken viktig för kunden

– Under 2012 gjorde vi en kundundersökning om hållbarhet och viktiga frågor för våra kunder är exempelvis arbetsvillkor i våra fabriker. Hittills är 75 procent av våra fabriker i så kallade riskländer granskade vad gäller arbetsvillkor. Detta gör vi i samarbete med andra företag via organisationen Business Social Complience Initiative, BSCI, och egna granskare från vårt kontor i Shanghai, säger Anita Falkenek .

Under året har Åhléns inköpskriterier setts över och Åhléns ställer idag hårdare krav på varorna vid inköp än vad lagen kräver, exempelvis att päls och fällar enbart tas från djur som slaktats för köttets skull.

Åhléns har ett samarbetet med Myrorna och Stadsmissionen, dit alla osålda varor skänks.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062