23948sdkhjf

Stils Mikael Sandström: ”Mars en usel modemånad”

Kalla mars månad har sett till att modehandeln fått det fortsatt besvärligt, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för modebranschen hos Svensk handel.
I februari backade klädhandeln med 4,6 procent. Sammantaget minskade klädhandeln årets två första månader med 2,4 procent.

Skofackhandeln har fått känna av ännu större minskningar, totalt minus 8,1 procent på årets två första månader.

Och än så länge ingen ljusning i sikte. Även om inga marssiffror presenterats, så är Mikael Sandström , branschordförande för Stil på Svensk handel, säker:

- Mars kommer att vara en riktigt usel månad, säger han till affärstidningen Dagens industri.

Upplevelser prioriteras

Mellansäsongsreor pågår för fullt i modehandeln, såväl i fysiska butiker – hos stora kedjor och hos fristående detaljister – som på webben. Konsumenternas bombarderas av reaskyltar på stan och specialpriserbjudanden på mejlen och i mobilen.

Dagens industri konstaterar att flera svenska klädbolag presenterat kvartalsrapporter med försäljning som gått sämre än marknaden. Och det kalla vädret och vikande konjunktur syns inte bara i Sverige. I Tyskland rasade klädförsäljningen vecka 13 med 22 procent.

- Den största anledningen till den tröga försäljningen är det osäkra ekonomiska läget. Det är intressant att man förr drog ned på resor och krogbesök i dåliga tider, men nu har upplevelser större utrymme. Hellre en god middag än en ny frys, det har även drabbat modehandeln, säger Mikael Sandström till affärstidningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063