23948sdkhjf

Fler kvinnliga ledare – lägre löner

Antalet företagsledande kvinnor har ökat i handeln, men medianlönerna har sänkts rejält för kvinnor i höga positioner sedan förra året. Det visar chefsorganisationen Ledarnas senaste lönestatistik över 71 300 chefer inom handeln.
Andelen kvinnor inom kategorin chefer i företagsledande ställning, har ökat från 15 procent i förra årets undersökning till 27 procent i år inom detaljhandeln. Samtidigt har medianlönerna för kvinnor på ledningsnivå i detaljhandeln minskat från 71 650 kronor till endast 64 500 kronor. För partihandeln minskade lönerna från 72 600 kronor till 66 250 kronor.

Bland männen har lönerna inte minskat, utan tvärtom ökat. Medianlöner för chefer i företagsledande befattningar ligger i år på 77 550 kronor inom handeln.

– Det ser ut som om kvinnorna fått ta konsekvenserna av att det är tuffare tider för handeln, säger Madeleine Warghusen, branschansvarig på Ledarna.

Ledarnas statistik bygger på 71 300 chefer där man också räknar in butikschefer. Dessa utgör mer än 30 000 av de undersökta cheferna.

– Butikscheferna har kanske bara en handfull underställda, men de är likväl chefer, säger hon.

Butikschefer går dock ofta på Handels avtal, som ju är ett LO-avtal.

– Det borde ligga i arbetsgivarnas intresse att låta butikschefer gå på en annan typ av avtal. På det viset skulle det vara lättare att premiera goda arbetsinsatser.

– En skicklig butikschef kan ju peppa sin personal att öka försäljningen markant jämfört med en mindre engagerad chef, säger Madeleine Warghusen.

Läs hela artikeln i veckans nummer av Dagens Handel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078