23948sdkhjf

Svag försäljning i februari men utsikterna är ljusare

Försäljningsvolymen i detaljhandeln ökade i februari, med 3,5 procent jämfört med förra året. Omsättningen minskade dock mätt i löpande priser, med 2,1 procent för sällanköpsvaruhandel, och med 0,4 procent för dagligvaruhandeln. Detta enligt Detaljhandelsindex från HUI research.
Försäljningsvolymen ökade med 3,5 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 1,4 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 5,3 procent. Uppgifterna är kalenderkorrigerade, skriver HUI research i ett pressmeddelande.
Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser minskade med 1,2 procent mellan februari 2012 och februari 2013. Dagligvaruhandeln minskade med 0,4 procent och sällanköpsvaruhandeln minskade med 2,1 procent.
Detaljhandelns försäljningsvolym ökade med 1,0 procent mellan januari 2013 och februari 2013. Under den senaste tremånadersperioden, december-februari, ökade försäljningsvolymen med 1,3 procent, jämfört med närmast föregående tremånadersperiod, september-november. Båda dessa uppgifter är kalenderkorrigerade och säsongrensade.

HUI research bedömer ändå att resultatet är hyfsat med tanke på att februari 2013 hade en försäljningsdag mindre jämfört med 2011. Analytikerna hade väntat att månaden skulle visa en negativ försäljningsutveckling. Däremot blev minskningen mindre än vad de förutspått. Med hänsyn till kalendereffekten, som ligger på cirka 4 procent, anser de att utvecklingen ser betydligt bättre ut.
Möbelhandeln och optikbranschen stod emot bra.
Möbelhandeln, ökade med 0,8 procent, och optikbranschen, ökade med 1 procent. Andra tunga branscher såsom elektronik, kläd- och skohandeln samt bygghandeln har däremot backat.
HUI anser att 2013 har börjat bra. Antalet varsel sjönk även under februari månad och konsumentförtroendet fortsätter att stiga. De anser dock att det är för tidigt att prata om en vändning efter årets två första månader, men att utsikterna ser ljusare ut än de gjorde under hösten 2012 eftersom samtliga indikatorer nu pekar åt rätt håll.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078