23948sdkhjf

170 miljoner till Panaxiakunder

Nu börjar Panaxias konkursbo betala ut pengar. En fjärdedel av det saknade beloppet finns att betala tillbaka till de Panaxiakunder förlorade sina dagskassor i Panaxiahärvan.

Knäckfrågan har varit huruvida de kontanter som handlarna och Panaxias andra kunder anförtrott värdehanteringsbolaget skulle hållas utanför konkursen. Både konkursförvaltaren och, inte oväntat, Panaxias kunder har varit av den uppfattningen.


En av fordringsägarna Sparbanken 1826, en av Panaxias ägare och tillika långivare, motsatte sig dock det upplägget.


- Nu finns en överenskommelse med de största fordringsägarna på plats. Därmed kan utbetalningarna sätta igång. Enligt våra beräkningar kommer det att finnas cirka 170 miljoner kronor i behåll, avskilda för kundernas räkning. Det motsvarar ungefär 25 procents utdelning, säger Lars-Henrik Andersson, delägare på Advokatfirman Lindahl och konkursförvaltare för Panaxia.


En fjärdedel tillbaka


Totalt har Panaxias kunder saknat 680 miljoner kronor i kontanter, som anförtrotts Panaxia. Nu får kunderna som väntat sedan i september tillbaka en del av de förlorade pengarna, beräknat så att varje drabbad kund ska få tillbaka en fjärdedel av sina försvunna pengar.


Konkursförvaltarna har nu börjat kontakta Panaxias tidigare kunder för att kunna påbörja utbetalningarna. I den första utbetalningen kommer 23 procent betalas ut, med avdrag för kvittningar avseende konkursboets eventuella motfordringar avseende drift och försäljning av växelkassor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063