23948sdkhjf

Böcker, optik och apotek vinnare i januari

En positiv tillväxt i detaljhandeln är beroende av att antalet varsel hålls nere, att hushållens framtidstro fortsätter att stiga och att Sverige tar sig ur den rådande lågkonjunkturen, kommenterar HUI research den ökade försäljningsvolymen i januari.
Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 0,6 procent under januari och sällanköpsvaruhandeln med 2,9 procent enligt Detaljhandelsindex från HUI research och Statistiska centralbyrån, SCB.

"Efter en svag avslutning på fjolåret uppvisade detaljhandeln återigen en positiv försäljningstillväxt i januari. Inom dagligvaruhandeln var försäljningen positiv, men branschens prisökningar gör volymtillväxten svagare. Inom sällanköpsvaruhandeln var utvecklingen blandad. Tunga branscher som elektronik-, kläd- och byggvaruhandeln har utvecklats svagt medan några andra branscher som apoteks-, bok- och optikbranschen har utvecklats starkt", kommenterar HUI research.

Utsikterna för 2013 är försiktigt optimistiska. Hushållen ser fortfarande negativt på framtiden, men en lite ljusning syns. Varslen har sjunkit något och räntan är fortsatt låg vilket kan frigöra kapital för konsumtion. Återhämtningen i detaljhandeln kan ta längre tid än tidigare prognoser visat.

I löpande priser ökade omsättningen i detaljhandeln med 3,1 procent mellan januari 2012 och januari 2013.

Under perioden ökade dagligvaruhandelns omsättning med 4,1 procent och sällanköpsvaruhandeln med 2,3 procent.

En positiv tillväxt i detaljhandeln är beroende av att antalet varsel hålls nere, att hushållens framtidstro fortsätter att stiga och att Sverige tar sig ur den rådande lågkonjunkturen.Under november till januari ökade försäljningsvolymen med 0,7 procent jämfört med föregående tremånadersperiod, augusti till oktober. Siffrorna är kalenderkorrigerade och säsongsrensade.
Säsongsrensning och kalenderkorrigering
Detaljhandelsindex är en av nyckelindikatorerna inom den ekonomiska korttidsstatistiken. Övergången till den nya säsongrensnings- och kalenderkorrigeringsmetoden innebär att Detaljhandelsindex kommer att hanteras enligt principer som gäller för andra undersökningar på SCB. Den nya metoden följer praxis för säsongrensning på SCB som är uppbyggd enligt både SCB:s riktlinjer och rekommendationer från Eurostat.

Referensårsbyte

SCB har genomfört ett referensårsbyte i Detaljhandelsindex från och med referensmånad januari 2013.
Referensåret är numera 2010. Samtidigt har en ny säsongrensning och kalenderkorrigeringsmodell införts. Detta har ingen påverkan på BNP-beräkningarna.
Var femte år ska referensår bytas för indexserier enligt Eurostats krav. För Detaljhandelsindex
innebär detta inga förändringar i utvecklingstalen på grund av att en kedjeindexmetod används.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066