Handeln vinnare i ett kontantlöst samhälle
Handeln och kortföretagen samt mobiloperatörerna är troliga vinnare i ett kontantlöst samhälle enligt färsk forskning från KTH-forskaren Niklas Arvidsson.
– Det krävs nästan ett förbud mot kontanter för att det ska bli ett helt kontantlöst samhälle. Så det är väldigt svårt att få till. Ett kontantlöst samhälle kräver också en mängd saker, bland annat god krisberedskap. Man måste kunna betala även om elnätet går ner, eller de elektroniska systemen kraschar eller hackas. Idag är kontanter det enda betalningssättet som alltid fungerar, så jag har idag svårt att se idag hur vi ska bli helt kontantlösa, säger Niklas Arvidsson, universitetslektor och docent i industriell dynamik vid KTH.
Motståndare
Stora grupper, som pensionärer, är motståndare till kontantlösa betalningar.
– Det som talar för fortsatt kontanthantering är att det finns många konsumenter som vill ha kvar kontanterna. Bland dessa återfinns de äldre, och till exempel PRO är mycket aktiva i frågan. I övrigt är det lite fler män än kvinnor som använder kontanter, och fler på landsbygden än i städerna, säger Niklas Arvidsson.
Riksbanken ger ut nya sedlar 2015 och 2016. Det ger en indikation på att kontanter kommer att finnas kvar inom överskådlig tid.
Tekniska lösningar med betaltjänster kan snabba på förloppet med kontantlösa betalningar.
Störst chans att påverka
Regering och dess myndigheter samt konsumenterna har störst potential att påverka utvecklingen av kontanthanteringen visa studien. Regeringen har hittills hållit sig passiv i frågan och konsumenterna är splittrade i frågan. Det kan därför bli en tredje grupp som kan avgör frågan om kontanternas fortlevnad – bankerna.
Konsumenterna och handeln avgör i slutändan då de måste ta till sig en lösning som fungerar bättre än kontanter.
– Som sagt, hittills har regeringen varit väldigt passiva i frågan, men i dagarna hade finansmarknadsminister Peter Norman möte med en rad tunga aktörer i branschen, vilket kan innebära att det kommer att tillsättas en utredning i frågan, säger Niklas Arvidsson.
Studien bygger på intervjuer med företrädare för banker, handeln, mobiloperatörer, tjänste- och infrastrukturleverantörer, kortföretag, fackföreningar, Sveriges Riksbank och myndigheter kopplade till betalsystemet. Rapporten heter "Det kontantlösa samhället".