Köttguide hjälper konsumenter välja klimatsmart
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är i färd med att utveckla en köttguide som ska visa hur klimatsmarta olika kött-alternativ är.
- Vi har valt att inte ge ett entydigt svar. Köttguiden lyfter i stället fram att det finns olika miljömål som ibland står mot varandra. På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan konsumenterna göra mer medvetna val. Det vi säkert kan säga är i alla fall att vi i västvärlden behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås, säger SLU-forskaren Elin Röös i ett pressmeddelande.
Projektet har bland annat inneburit en genomgång av tillgänglig data och livscykelanalyser av olika typer av köttproduktion och andra livsmedel med mycket protein, såsom ost, baljväxter och Quorn. Samtidigt har man haft som mål att kunna presentera resultaten på ett lättillgängligt sätt som kan komma till användning för många. I Köttguiden finns fyra indikatorer att ta hänsyn till när det gäller bra mat: klimat, biologisk mångfald, användning av kemiska bekämpningsmedel och antibiotika samt djurvälfärd. Olika proteinkällor märks upp med ett tregradigt system av grönt, gult och rött ljus för vad som är bäst, mindre bra och sämst med hänsyn till dessa olika indikatorer.
Köttguiden finns på en egen webbsida, www.kottguiden.se.