23948sdkhjf

Köttguide hjälper konsumenter välja klimatsmart

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är i färd med att utveckla en köttguide som ska visa hur klimatsmarta olika kött-alternativ är.
Köttguiden är en tabell där man kan se vilken påverkan olika slags proteinkällor har på olika miljöområden. Tanken är att den ska underlätta bra val och stimulera till dialog och kommunikation om den höga köttkonsumtionen. Bakom den till synes enkla tabellformen finns en hel del svåra överväganden och en gedigen forskningsinsats.

- Vi har valt att inte ge ett entydigt svar. Köttguiden lyfter i stället fram att det finns olika miljömål som ibland står mot varandra. På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan konsumenterna göra mer medvetna val. Det vi säkert kan säga är i alla fall att vi i västvärlden behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås, säger SLU-forskaren Elin Röös i ett pressmeddelande.

Projektet har bland annat inneburit en genomgång av tillgänglig data och livscykelanalyser av olika typer av köttproduktion och andra livsmedel med mycket protein, såsom ost, baljväxter och Quorn. Samtidigt har man haft som mål att kunna presentera resultaten på ett lättillgängligt sätt som kan komma till användning för många. I Köttguiden finns fyra indikatorer att ta hänsyn till när det gäller bra mat: klimat, biologisk mångfald, användning av kemiska bekämpningsmedel och antibiotika samt djurvälfärd. Olika proteinkällor märks upp med ett tregradigt system av grönt, gult och rött ljus för vad som är bäst, mindre bra och sämst med hänsyn till dessa olika indikatorer.

Köttguiden finns på en egen webbsida, www.kottguiden.se.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078