Håll inte käften om er hållbarhet
”Allt tyder på att hållbarhet kommer att ha större påverkan på näringslivets sätt att göra affärer de kommande tio åren än vad internet haft de senaste tio åren”. Per Grankvist, Sveriges ledande CSR-expert
Exakt så tror jag också.
Två ”Corporate Social Responsibility”-epoker” har gått i graven. Dels doktrinen från 1970-talet som sa att företagets enda uppgift är att göra vinst och att samhället får sköta sitt. Sen kom epoken när CSR skulle vara lönsamt ur ett snävt perspektiv och då man ställde sig frågan hur CSR skulle integreras i verksamheten.
Världens politiker misslyckas gång på gång med att enas kring globala klimatavtal, vi medborgare runt om i världen har slutat tro på dem, vårt sista hopp är företagen.
CSR är inte så svårt som det låter. Det handlar först och främst om att jobba ekonomiskt smartare. När man gör det händer det automatiskt positiva saker för samhället. Det kan exempelvis vara att se över designen på produkten/förpackningar, göra dem mindre, lättare och därmed mindre miljöbelastande att tillverka, transportera och återvinna. Intressenterna kräver, och uppskattar, ett socialt engagemang och ett etiskt handlande = intäkter!
Positiva åtgärder som företag gör haglar allt oftare i media. Exempel från de senaste dagarna: ”Walmart-kedjan i USA ska anställa 100.000 krigsveteraner under de närmaste fem åren”. ”H&M startar världsomfattande klädinsamling och lanserar ny Conscious-kollektion”.
Även om samhällsansvar idag har blivit en hygienfaktor är det viktigt att glömma all blygsel. På den gamla tiden förknippade en del CSR med välgörenhet och då handlade det om att vara diskret, en del företag höll inne med information för att ingen skulle tro att man gjorde åtgärder bara för att få PR.
Vi ska vara ärliga mot våra intressenter, men ärlighet handlar inte bara om att erkänna misstag utan mycket om att våga stå för allt positivt man gör. När Kalla Fakta gjorde avslöjanden om dunproduktion med fjädrar från levande fåglar valde Hemtex att inte informera sina butikskunder, trots en policy emot sådan hantering. Man hade ju fullständigt rent mjöl i påsen. Det riktas mycket kritik från konsumenter om den typen av försiktighet.
Trots att CSR är en del av företagets DNA och en hygienfaktor är det självklart med kommunikation och dialog kring vad man gör för att jobba smartare och göra gott. Folk håller gärna om hållbara företag, men man behöver kunskap. De ansvarslösa företagen sköter media om att bevaka och ge publicitet (som nu TeliaSonera/Uzbekistan)
Mats Wallin, retailkonsult, Unlimited Communication