23948sdkhjf

Julhandeln - en besvikelse

Sällanköpsvaruhandeln backade i december. Försäljningen i löpande priser minskade med 2,5 procent. Det är första gången sedan 1995 som försäljningen sjunker i den viktiga julmånaden.


Färska siffror i Detaljhandelsindex visar hur omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser minskade i slutet av året. Den gick ned med 0,4 procent mellan december 2011 och december 2012. Det är den slackande försäljningen i sällanköpsvaruhandeln, som minskade med 2,5 procent, som drar ner.

För det gick annars bra för dagligvaruhandeln, som ökade med 2,4 procent i december.

Sett på olika branscher är det sporthandeln som avviker från de andra med en urstark utveckling på närmare 24 procent. Skohandeln kan också glädjas åt en försäljningsökning med närmare 7 procent i löpande priser. Därutöver var det bara guldsmedshandeln som gick plus.

Störst försäljningstapp i löpande priser hade optikhandeln (-15,3) och elektronikhandeln (-12,8).

- Priserna fortsätter neråt i elektronikbranschen som pressas hårt av fortsatt hög konkurrens. Branschen säljer fortsatt mängder med produkter men det blir mindre pengar in, säger HUI:s Carin Blom .

Bruten svit

"Sviten är bruten" skriver HUI Research i en kommentar. Det är första gången sedan 1995 som försäljningen sjunker i handelns viktigaste månad. Delvis kan en kalendereffekt vara förklaringen, efter december hade en torsdag och fredag - viktiga handelsdagar - mindre jämfört med december 2011.

Ändå handlade svenskarna fler varor. Försäljningsvolymen ökade med 2,5 procent i december jämfört med samma månad förra året. Dagligvaruhandeln ökade med 2,6 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med lika mycket – allt kalenderkorrigerat.

Sett på helåret stannade tillväxten i detaljhandeln på 2,1 procent där dagligvaruhandeln utvecklades bättre än sällanköpsvaruhandeln. HUI:s prognos för detaljhandeln innevarande år är en ökning med 2,0 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063