23948sdkhjf

Julhandel över förväntan

Prognosen för decemberhandeln var att svenskarna skulle handla julmat, klappar, reavaror och annat för 66 miljarder kronor. Den definitiva siffran är klar först om några veckor, men Dagens Handels rundringning indikerar att det lutar åt rekord.


Den norska herrklädkedjan Dressmann, sålde bra redan före jul. Sverigechefen Niklas Holmström rapporterar att försäljningen varit oväntat god i hela landet under december.

– Vi hade inte så stor vädereffekt, utan det handlade nog om att vi lyckats både med sortiment och marknadsföring, säger han.

Han framhåller att Dressmann sålde betydligt bättre än året innan, och att varorna till stor del gick till fullt pris.

– Det var inte så mycket kvar till rean.

Dagligvaruhandeln har en stor försäljningsmånad i december. På Citygross säger kommunikationschefen Mikael Lagerwall att december började avvaktande, men att det tog sig rejält på slutet, och att helheten blev bra.

Detta kan ha berott på att julafton inföll på en måndag, och att många hushåll väntade med att baka och fixa julmat till de sista dagarna.

Starkare än väntat

Familjen Pettersson som äger Guldsmedsbutiken Lyxxa i Väla köpcentrum i Helsingborg är mycket nöjda med julhandeln, som blev starkare än väntat.

– I år hade vi 1 000 kunder fler i butiken än i december förra året, säger vd Klas Pettersson .

En framgångsfaktor är att ha varor hemma.

– Revisorn säger åt oss att minska lagret, men som handlare vet jag att varan måste finnas när kunden kommer, säger Klas Pettersson.

Hälsofackhandeln har en hel del julklappsförsäljning. Daniel Humble , marknadschef på Hälsokraft rapporterar att fårskinnstofflor, gångstavar, vetekuddar och saltstenslyktor gått mycket bra. Decemberförsäljningen ökade med 2,5 procent jämfört med 2011.

Stora ökningar på nätet

Alltfler svenskar klarade av sina julklappsinköp på nätet.

– Själva julförsäljningen, som stannade av den 19 december, gick över förväntan. Ökningen blev större än 10 procent jämfört med december 2011, säger nätskobutiken Brandos vd Karl Johan Pantzar .

Efter jul planade försäljningen ut något men höll fortfarande en bra nivå.

Sebastian Schröder , vd för Stor och liten som säljer leksaker på nätet, berättar att julhandeln kom igång senare än väntat, men att den ökade snabbt fram till 20 december. Då hade omsättningen mer än fördubblats jämfört med förra året.

Tittar man mer i detalj på de svenska försäljningssiffrorna går Happy socks lite mot strömmen. Säljökningen via nätet beskriver Mikael Söderlindh som ”god” och försäljningen ut till butik som ”enorm”.

–  Vi har satsat på nätet från början och därmed har vi en bra mognad på den delen av marknaden. Därmed blir de ökningstalen inte så stora. Men nu har vi också ute i butik börjat kapitalisera på att vi är så kända. Vi finns i många fler butiker och säljer mer rikstäckande. Då kan också butiksförsäljningen gå upp, säger han.

Bra mellandagar

Elgiganten talade redan före jul om en kraftig försäljningsökning jämfört med de första decemberveckorna 2011. Mellandagsrean rapporteras ha varit exceptionellt bra.

– December överträffade våra högt ställda förväntningar. Försäljningen ökade med 14 procent jämfört med 2011 och mellandagsrean fick en kanonstart, säger pressansvariga Jessica Wallin .

Hos 50-årsjubilerande Gekås i Ullared startar julhandeln tidigt. Dan före dopparedan är det ovanligt lugnt på parkeringen. Då är kunderna, som i snitt reser strax över 20 mil redan färdighandlade.

– Vi räknar med vår julhandel från oktober. Eftersom vi hade sådan enorm tillväxt året dessförinnan, var vi glada om vi kunde hålla ställningarna. Men ändå lyckades vi öka försäljningen med fyra procent årets tre sista månader, säger vd Boris Lennerhov .

Gekås har en lång rad av år med försäljningsökningar bakom sig. 2010 ökade Gekås sin försäljning med 15 procent. 2011 ökade försäljningen med 10 procent vilket gav en försäljning på 3,4 miljarder kronor exklusive moms.

– 2012 har vi sålt för 100 miljoner mer, säger Boris Lennerhov.

Dagens Handel/ Dagmar Forne, Siw Kejonen, Ylva Åkesson

Läs hela artikeln i veckans nummer av Dagens Handel.

Byline

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093