23948sdkhjf

Gränshandeln med öl ökar

Sedan år 2007 har gränshandeln med svenskt öl i Tyskland ökat med 50 procent.
Försäljningen av svensk öl ökade med drygt 2 procent under 2012 i gränshandeln i Tyskland. För första gången översteg försäljningen 45 miljoner liter, vilket betyder att svensk ölförsäljning i den tyska gränshandeln ökat med 50 procent sen mätningen inleddes 2007.

Det visar statistik från branschorganisationen Sveriges bryggerier.

– Det är en enorm ökning, kommenterar Cecilia Giertta , vd på Sveriges Bryggerier. I runda slängar motsvarar det kvartalsförsäljningen av svenskt öl på Systembolaget och motsvarande mer än hälften av det som vi svenskar dricker på krogar och restauranger här hemma under ett helt år.

Ciderförsäljningen på gränshandeln har också ökat stort under de senaste fem åren med mer än en fördubbling av antalet sålda liter. Under 2012 såldes 8,9 miljoner liter cider på gränshandeln, motsvarande helårsförsäljning av cider på Systembolaget är 11,5 miljoner liter.

Runt 99 procent av det exporterade beräknas föras tillbaka till Sverige igen som en del av införseln och smugglingen. Utöver detta köper svenskarna med sig även annan öl än den svenska tillbaka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062