Falska eurosedlar i Stockholm
Just nu cirkulerar ett antal falska 500-eurosedlar i Stockholm. Butikspersonalen uppmanas att hålla ögonen öppna.
Det höga värdet i kronor, cirka 4 500, gör att en enda falsk sedel kan drabba en butik ganska hårt.
- Men valören är ovanlig och till oss kommer de framför allt från butiker i Stockholms innerstad med många turister, säger Johan Petersson, säkerhetschef på Nokas värdehantering.
De falska sedlarna beskrivs som "väldigt välgjorda" men det finns några saker att hålla ögonen på. Papperet är lite hårdare och styvare än på en normal sedel. Relieftrycket är något hårdare markerat än på en riktig sedel.
Kontrollansvaret hos butiken
Det ligger på butikspersonalen att kontrollera äktheten i de sedlar som tas emot. Vägledning finns på Riksbankens hemsida. Värdetransport- och kontanthanteringsföretagen ersätter inte för falska sedlar.
Svensk handels säkerhetschef Per Geijer rekommenderar alla butiker att vara extra vaksamma när kunder kommer in med sedlar med höga valörer. Alternativt om det handlar om stora summor som kunden vill betala i låga valörer.
- Blir man tveksam kan man säga till kunden att "Vi tar av säkerhetsskäl inte tar emot den här valören" och sedan be kunden betala med kort.
I de flesta fall då det gäller förfalskade svenska sedlar är förfalskningarna dåligt gjorda och borde ha upptäckts i butik, anser Per Geijer. Med eurosedlar är läget annorlunda. Där är marknaden mycket större och därmed möjligheten att tjäna pengar för en förfalskare.
- Därför lägger man ner mer resurser på att göra "bra" förfalskningar. Och de kan vara mycket svåra att upptäcka ute i butik, säger Per Geijer.