"Staten bör ta över livsmedelskontrollen"
Nu föreslår landets livsmedelsföretag att staten tar över livsmedelskontrollen från kommunerna.
Nu föreslår även landets livsmedelsföretag att kontrollen ska tas från kommunerna. I en debattartikel i SvD brännpunkt skriver Marie Söderqvist från Livsmedelsföretagen och Åke Rutegård från Kött- och charkföretagen att den senaste tidens avslöjanden tydliggör kommunernas bristfälliga kontroller. Mer statlig kontroll är nödvändig, anser de.
I dag har Livsmedelsverket kontrollansvaret för de 600 största livsmedelsanläggningarna i landet, vilket inbegriper alla slakterier, större mejerier och fisk- och äggföretag. Men i övrigt ska kommunerna kontrollera grossister, livsmedelsbutiker, restauranger och storkök ned till minsta korvvagn
"Mellan kommunerna skiljer sig dock kompetens- och ambitionsnivån väsentligt. Livsmedelsföretag som har anläggningar i olika kommuner, kan ha mycket varierande kontroll såväl när det gäller omfattning som kvalitet", skriver man i debattartikeln och påpekar att Sverige vid upprepade tillfällen har fått kritik från EU för bristande central samordning och stora variationer i kommunernas sätt att utföra kontrollen.
Nu vill artikelförfattarna att livsmedelskontrollen måste bli effektivare och mer likformig i landet. Därför är ett ökat inslag av statlig och ett minskat inslag av kommunal kontroll nödvändig. Och de menar att denna uppfattning delas även av andra aktörer i livsmedelskedjan, som dagligvaruhandeln och storkökssektorn.
"Vi hoppas att landsbygdsminister Eskil Erlandsson bryter trenden med sina föregångare, och vågar utmana kommunlobbyn för konsumenternas bästa" avslutar Marie Söderqvist och Åke Rutegård debattartikeln.