23948sdkhjf

Köttfusket pågick i nästan två år

Varför slog ingen i försäljningskedjan larm? Svenska Dagbladet har kartlagt den senaste köttskandalen där falsk infärgad fläskfilé sålts som oxfilé. En hantering som kunnat fortgå i ett par år utan att någon reagerat.
- Under mina 20 år i yrket har jag aldrig varit med om något motsvarande. Mest märkligt är att ingen slagit larm trots att det är så många aktörer som haft händerna i detta. I princip alla, säger Mona-Lisa Dahlbom , chef för livsmedelskontrollen i södra Sverige till Svenska Dagbladet.

Tidningen beskriver hur det omfattande köttfusket med falsk oxfilé motsvarat 300 000 portioner. Eller, annorlunda uttryckt, minst 95,5 ton varav 70 nått ut till konsument. Resten har tagits i beslag eller reklamerats.

Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson har talat om "det grövsta mafusket" hon har varit med om.

Importerat från Ungern

Det falska köttet, som innehöll förbjudna azo-fräger, har importerats från Ungern. Det är två företag som figurerar i hanteringen, Heat Ab och Barterinvest. En del av köttet har sedan sålts vidare av senare konkursade Cka Chark, skriver Svd. Alla tre företagen är anmälda till åtal av Livsmedelsverket.

Sedan har köttet sålts vidare ut till slutkonsument, bland annat genom de stora dagligvarukedjorna.

Ingen slog larm

Artikeln ställer frågan varför ingen del av försäljningskedjan slog larm, trots att det inkommit klagomål. Coop gjorde ett centralt inköp inför nyår 2011 trots att en kund redan under september klagat på ett köp gjort i matbutiken i Åre. Informationschefen för Coop Nord sa då i media att den leverantören inte skulle få sälja mer, berättar SvD.

Våren 2011 började kunderna klaga, men den falska oxfilén fortsatte att sälja i stora butikskedjor under nästa två år.

Mona-Lisa Dahlbom är klar i sin analys: ingen har varit intresserad av obekväma frågor.

- Alla har varit nöjda, alla led i kedjan har haft en bra avans, säger hon till tidningen.

Fler stickprov

Coops Lena Malm , chef för produktsäkerhet och egenkontroll, säger att man går ut publikt om det föreligger en hälsofara, vilket man inte bedömde. Teorin var att köttet kom från ett stressat djur, säger hon till tidningen. Några tester gjordes inte.

Hon erkänner att det var fel beslut att inte kontakta Livsmedelsverket på ett tidigare stadium:

- Så här i efterhand, med facit i hand, hade det varit bra att ha något slags varningsklocka redan då, säger hon till tidningen.

Nu kommer Coop att utöka sina stickprovskontroller för just fryst oxfilé.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062