23948sdkhjf

Höstförväntningarna neråt för handeln

Lagom till höstmörkret, börjar handlarna se lite dystrare på framtiden. Samtidigt tror man mer på framtidsutsikterna för den egna butiken än på marknaden i stort.
I den månatligt återkommande Handelsbarometern har nu indexet för oktober sjunkit till minus 13. Inte sedan i februari i år har handlarnas framtidstro legat så lågt.

– Tyvärr ser vi en nedåtgående trend i handlarnas framtidsförväntningar. Detaljhandeln har hittills i år gått bra, men ökade varsel på arbetsmarknaden och en avmattad konjunktur kan göra att hushållen blir mer försiktiga, säger Yvonne Ingman , vice vd på Svensk Handel.

Samtidigt tror handlaren mer på den egna butiken än på marknaden i stort. Det är dubbelt så många handlare som tror på en ökad försäljning i den egna butiken (39 procent), som handlare som tror på en ökad försäljning i detaljhandeln som helhet (19 procent). Samtidigt är det fler handlare som tror på en minskad försäljning nu än föregående månad.

Missnöje efter Panaxia
Handelsbarometern har också frågat handlarna om värdetransporter.

Inte oväntat har en stor majoritet av handlarna (77 procent) fått ett sämre förtroende för värdetransportbranschen Panaxiakonkursen.

Nästan lika många, 71 procent, anser att svenska myndigheter har för lite regler och kontroll av värdetransportbolagen.

Riksbanken och myndigheterna får lägst betyg när handlarna betygsätter hur olika aktörer har skött sig i samband med konkursen.

– Panaxiaskandalen har allvarligt skadat förtroendet för hela kontanthanteringen i samhället. Handlarnas ger myndigheternas agerande underkänt och efterlyser hårdare regler och kontroll av värdetransportbranschen, säger Bengt Nilervall , betalansvarig på Svensk Handel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078