23948sdkhjf

Piratkopierade läkemedel stoppades

En stor internationell insats, där hundra länder deltog, har orsakat ett rekordstort stopp av handel med piratkopierade läkemedel.
Över 18 000 webbplatser har stängts ner, 79 personer har gripits och över 3,7 miljoner tabletter har tagits i beslag. Det blev resultatet när myndigheter runt om i världen gemensamt slog till mot handeln med olagliga läkemedel.

100 länder deltog i insatsen mellan 25 september och 2 oktober. I Sverige har Tullverket och Läkemedelsverket samverkat i operationen, som omfattat insatser mot såväl införsel som försäljning av olagliga läkemedel i landet. Med olagliga läkemedel menas läkemedel som inte har tillstånd att säljas i Sverige. Det kan vara produkter som innehåller läkemedelssubstanser eller rena förfalskningar av godkända läkemedel.

– Vi har varit på plats och sett en del av det flöde av läkemedel som kommer till Arlanda flygplats, säger Maria Gustafsson som är utredare på Läkemedelsverket.

– Det kom bland annat stora partier med det narkotikaklassade värkläkemedlet tramadol i omärkta påsar, helt utan uppgifter om innehåll eller dosering.

Tullverket har hindrat införsel till Sverige av cirka 20 000 tabletter under insatsperioden och de vanligaste avsändarländerna var Thailand, Indien och Turkiet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063