23948sdkhjf

HUI skruvar upp prognosen

Detaljhandelns försäljning har ökat mer än väntat och optimismen i de svenska hushållen spirar. HUI justerar upp prognosen för helåret 2012 med en halv procentenhet till 3,0 procent i löpande priser.
Prognosen för volymen ligger fast på 2,5 procent.

– Den höjda prognosen förklaras mer av ett bättre utfall än väntat än av att vi ser mer optimistiskt på framtiden, hösten har utan tvekan utmaningar i form av den påverkan den vikande exporten har på svensk arbetsmarknad, kommenterar Jonas Arnberg , Konsultchef på HUI Research och ansvarig för företagets konjunkturbedömningar.

Sverige påverkas av omvärldens lågkonjunktur genom att exporttillväxten tappar fart, en utveckling som väntas fortsätta i och med den allt starkare kronan. Det ger svenskarna ansvaret för att dra landets BNP-tillväxt vidare. Fortsatt låg ränta och en ökande optimism bland svenska hushåll gör dock att HUI tror på en fortsatt god utveckling – förutsatt att varslen inte ökar.

– Hushållens konsumtion är tudelad, å ena sidan gör osäkra tider att vi sparar in på tyngre köp och investeringar, å andra sidan shoppar vi friskt när det gäller konsumtionsvaror såsom restaurang-tjänster, sportprodukter och mat, säger Jonas Arnberg.

Höstens vinnare i handeln väntas bli sporthandeln och dagligvarubranschen. Föga oväntat tros byggvaror, möbler och elektronik få fortsätta att kämpa i motvind.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078