23948sdkhjf

Klartecken för hemkört

Nu får Systembolaget testa hemleveranser på sex ställen i Sverige. Försöket kommer igång i höst.
Regeringen har nu givit grönt ljus för Systembolaget att genomföra ett försök med hemleverans av alkohol. Försöket är begränsat till sex olika områden i Sverige. Vilka är ännu inte bestämt och inte exakt tidpunkt för start.

– Systembolagets roll bygger på att vi tar ansvar för det vi säljer och för att motverka alkoholens negativa effekter. Vi har också ansvar för att ge god service. Därför är vi självklart mycket glada över beskedet från regeringen att vi kan inleda ett begränsat försök med hemleverans, säger Systembolagets vd Magdalena Gerger .

Strikt som i butik

Försöket med hemleverans utformas i samråd med erfarna alkoholforskare, som också kommer att granska försöket. Val av försöksorter sker i dialog med lokalpolitiker.
– En prioriterad fråga är att utbilda och certifiera de personer som ska leverera till kunderna, för att säkerställa att de följer våra försäljningsregler. Vi ställer lika hårda krav på dem som på våra medarbetare i butik, säger Magdalena Gerger.

Det norska Vinmonopolet erbjuder hemleverans sedan tio år tillbaka och har inte märkt av någon försäljnings- eller alkoholkonsumtionsökning. Systembolagets ledning bedömer att hemleverans inte kommer att leda till någon ökad alkoholkonsumtion i Sverige utan att det rör sig om förändrade inköpsbeteenden.

Tungt och ont om tid

Tidspressade kunder och kunder som tycker det är tungt att bära förutsätts vara de kunder som är mest intresserade av att utnyttja tjänsten.

– Systembolagets ensamrätt till försäljning har ett brett stöd bland svenska folket. För att vårda detta höga förtroende behöver vi kombinera vår ansvarsfulla alkoholförsäljning och noggranna ålderskontroller med rådgivning på webben och i mobilen samt tilläggstjänsten hemleverans till en extra kostnad, säger Magdalena Gerger.

Redan nu är det klart ungefär hur tjänsten, som enbart riktar sig till privatpersoner, kommer att se ut. Leveransen ska ske minst tre dagar efter beställning. Den görs endast under Systembolagets öppettider på vardagar. En beställning på sex-tolv flaskor kommer att kosta kring 250 kronor i försöksområdena. Hemleveransen sker till självkostnadspris och med en stigande kostnad beroende på beställningens storlek.
Ingen får beställa mer än åtta kollin per beställning. Det motsvarar 96 flaskor.
Legitimationskontroll och åldersregler kommer att fungera precis som i Systembolagets butiker.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063