23948sdkhjf

Acne toppar exportlista

2011 blev ett mellanår för modebranschen, enligt en kartläggning av branschtidningen Habit sko & mode. Men inte för Acne studios, som klättrar upp som etta på exportsidan.
Lönsamheten bland landets kedjor och leverantörer sjönk under 2011. Även om tillväxttalen överlag är positiva når de inte upp till föregående års nivåer, skriver tidningen.

De leverantörer som driver egna butiker hade en omsättningstillväxt på 7 procent. På 2011 år lista klättrar Acne studios upp som ny etta med en omsättning för 2011 på 645 miljoner kronor. Snabbast tillväxt hade Filippa K som ökade omsättningen med över 35 procent.

Under 2011 tappade landets skobutiker försäljning och lönsamhet. Av de 15 skobutiker och kedjor som ingår i mätningen var rörelsemarginalen i genomsnitt -0,8 procent. Scorett utgör ett undantag, skokedjan hade en omsättningsökning på 12 procent, enligt tidningen.

Sveriges största modekedjor ökade omsättningen med ett par procent. De som lyckades bäst är de som profilerar sig i lågprissegmentet.

Även klädexporten ökade. Exportvärdet steg från 11 till 12,2 miljarder kronor. Bland de elva företag som ingår i Habits sammanställning är den största modeexportören, bland leverantörerna, Acne studios. Drygt 70 procent, 455 miljoner kronor, av företagets försäljning går på export.

Fem i topp Stora modekedjor
1 Hennes & Mauritz
2 Lindex
3 Kappahl
4 RNB Retail and Brands
5 Gina Tricot

Fem i topp Mindre klädkedjor och butiker
1 Gekås
2 Lisa Cassels
3 Lager 157
4 Vingåkers Factory Outlet
5 Turn Part TP Trading

Fem i topp Renodlade leverantörer
1 Gant
2 Bestseller Sverige
3 Springhill Textile
4 Weekday Brands
5 Triumph International

Fem i topp Integrerade leverantörer (butiksförsäljning inom samma bolag)
1 Tiger of Sweden
2 Esprit Sweden
3 Björn Borg
4 Acne studios
5 Gudrun Sjödén

Export/Import
• Av alla modeexportörer är Acne Studios den största och exporterade mer än något annat enskilt märke. Totalt exporterade företaget för 455 miljoner kronor, vilket är drygt 70 procent av den totala omsättningen.

Fem i topp Modeföretagens export i miljoner kronor, exklusive de stora kedjorna
1 Acne Studios
2 Gudrun Sjödén
3 WeSC
4 Svenska Jeans/Nudie
5 Filippa K

Källa: Habit sko & mode
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062